Гниль качанів кукурудзи викликається грибом Gibberella zeae, при якому виробляється так званий вомітоксин, а зерно стає дрібним й легким, що впливає на врожайність, може суттєво скоригувати врожай зернової у США.

За словами експерта з Університету штату Огайо, в 2018 році більш вологі, ніж зазвичай, літо і осінь в Огайо призвели до небаченого раніше поширення Gibberella zeae. І урожай нового сезону також може опинитися під загрозою, пише Farmanddairy.com.



Гриб Gibberella zeae, який виробляє токсин, може пережити зиму, особливо якщо стебла або інший рослинний матеріал з попереднього врожаю кукурудзи залишаться на поверхні ґрунту, сказав Пірс Пол, фахівець Університету штату Огайо з хвороб кукурудзи.

За словами Пола, через поширеність гнилі качана в штаті Огайо і решти кукурудзяного поясу США деякі фермери отримали більш низьку ціну за свій урожай.

Дощове літо і осінь в Огайо і на Середньому Заході не тільки залишили більше вологи на полях, а й викликали затримку із збиранням врожаю. А будь-яка кукурудза, що залишилася на вологих полях, стає більш сприйнятливою до вомітоксину.

Вомітоксин, також дезоксиніваленол — органічна речовина, трихотеценовий мікотоксин, вторинний метаболіт, що продукується кількома видами мікроміцетами — мікроскопічними пліснявими грибами роду Fusarium, до яких відноситься і Gibberella zeae.

Вомітоксин може викликати блювоту у тварин, особливо у свиней, або тварини просто відмовляються від зіпсованої кукурудзи.

— Запліснявіла кукурудза може бути використана для виробництва етанолу, — зазначає американський науковець.

Для фермерів важливо вибирати насіння кукурудзи, стійке до грибів, при тому, що жоден кукурудзяний гібрид не є повністю несприйнятливим до Gibberella zeae.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram