Редакція GrowHow.in.ua 2023-05-10
Впродовж найближчих 5-10 років технології редагування генів у галузі насіннєвої селекції перевищать 50%. Про це йдеться у дослідженні Rabobank.
Відповідно до нещодавнього звіту нідерландської фінансової компанії, очікування галузі щодо генетично відредагованих культур є високими. Дослідник ЧіаКай Канг стверджує, що редагування генів має потенціал для розв’язання багатьох проблем у ланцюзі постачання їжі.
До прикладу, йдеться про підвищення продуктивності без розширення сільськогосподарських угідь, зменшення харчових відходів, зниження кількості шкідливих речовин у їжі та зменшення використання пестицидів.
ЧіаКай Канг зазначив, що принаймні п’ять факторів визначають, чи зможуть нові методи селекції в кінцевому підсумку досягти високого ступеня визнання:
- ефективність продукту;
- ймовірні довгострокові ризики;
- зміни у торговельних потоках;
- маркетингова сила;
- широкий доступ до технологій.
Фахівці Rabobank, наголосили, що важливим аргументом для швидкого прийняття сучасних методів селекції є позитивний внесок у ланцюжок постачань їжі.
Читайте також: Заборона генетично модифікованих культур вигідна продавцям пестицидів — Мирослав Парій
Зокрема, редагування генів може зробити посіви продуктивнішими та стійкішими до посухи за короткий проміжок часу, покращити якість врожаю, зменшити вплив на навколишнє середовище, підвищити стійкість до шкідників й хвороб і забезпечити здатність швидше реагувати на потреби ринку.
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram