У квітні в Україні суттєво подешевшали гречка та буряк

Редакція GrowHow.in.ua   2023-05-29
У квітні в Україні найбільше подешевшали гречані крупи та буряк. Порівняно з груднем минулого року споживчі ціни на ці товари знизились на 19,9% та 20% відповідно. Про це GrowHow повідомила пресслужба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

Як зазначив директор інституту, академік НААН Юрій Лупенко, це найсуттєвіше зниження серед 33 найменувань харчових продуктів. За його словами, у квітні цього року проти грудня 2022 р. також суттєво подешевшали яйця (-6,9%), рис (-4,9%), пшеничні (-7%), ячні (-3,3%) та манні (-2,9 %) крупи. Дещо менше — сало (-2,3%), соняшникова олія (-1,8%) та пшеничне борошно (-1%).

Проти березня у квітні найсуттєвіше знизились ціни на буряк (-9,9%), яйця (-8,4%) та гречані крупи (-4,2%). Значно менше — на рис (-1,6%), соняшникову олію (-1,4%), пшеничні крупи (-1,1%), пастеризоване молоко і картоплю (-0,6%), пшеничне борошно (-0,4%), цукор (-0,3%). Макаронні вироби з м’яких сортів пшениці, крупи ячні, сири м’які жирні, масло вершкове та сало подешевшали на 0,1-0,2 %.

NB: Лідерами зростання споживчих цін на харчі проти грудня 2022 р. у квітні стали морква (+96,5%), білокачанна капуста (+83,5%) та ріпчаста цибуля (+72%).

Порівняно з березнем у квітні зросли ціни на яблука (+18,6%), моркву (+11%), свинину (+8,5%), капусту (+6,9%), пшоно (+3,3%), молочні суміші для дитячого харчування (+3,1%), яловичину (+2,2 %). Ціни на інші продукти, включно з цибулею, зросли у межах 1-2%. Продукти хлібної групи, варені ковбаси І ґатунку та сметана жирністю до 15 % подорожчали на 0,4-0,7%.

Юрій Лупенко зазначив, що суттєве зменшення ціна відбувається під тиском очікування надходження сезонної продукції. За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, найближчим часом слід очікувати зменшення споживчих цін на продукти овочевої групи, борошно, крупи, яйця та молочні продукти.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram