На ринку овочів в Україні відчувається гострий дефіцит, причиною якого стало стрімке скорочення запасів коренеплодів в господарствах. Внаслідок цього ціни на коренеплоди різко зросли та приблизно у п’ять разів та перевищили рівень минулого року.

NB: До прикладу, моркву і буряк виробники продають по 8-11 грн/кг (0,25-0,34 євро/кг). Це означає що за тиждень морква подорожчала в середньому в 1,5 разу, а ціни на буряк виросли на 38-45%.

Як пише «АПК-Інформ: овочі і фрукти», в результаті такого різкого зростання цін морква в Україні вже коштує в 3,7-4,4 разів дорожче, ніж в середині березня минулого року. Водночас ціни на буряк взагалі в 5,5-6,7 разів вищі торішніх. Такий ціновий стрибок експерти пояснюють значним зниженням виробництва коренеплодів в Україні як через скорочення посадкових площ, так і через зниження врожайності через несприятливі погодні умови.

При цьому аналітики прогнозують, що ціни на цю продукцію будуть і далі рости, оскільки на ринку помітний брак моркви і буряка в українських господарства, а покрити дефіцит за рахунок імпортної продукції не вдається навіть частково.