Кінцева ціна для споживачів цукру, ймовірно, зросте до 10% за підсумками року. Це може статися, по-перше, за рахунок меншої врожайності через скорочення на 30% посівної площі під цукровий буряк у 2019 р. і рецесії виробництва.

Такі прогнози в коментарі для AgroPortal.ua дав генеральний директор Pro-Consulting Олександр Соколов.



За його словами, як наслідок можуть спостерігатися труднощі в поповненні нестачі стратегічних продовольчих запасів для подальшої реалізації продукції з прогнозованим зростанням середньоринкової ціни.

— Ціна на цукор в Україні прогнозовано зросте, адже разом із ростом попиту навесні розпочнеться його подорожчання. Однак, прослідковуючи тенденції за індексом споживчих цін за 2019 р., це не є сигналом дефіциту як хронічного явища, — говорить він.

У 2018 році спостерігалося перевиробництво цукру, що дозволило знизити ціни, тому підвищення цін можливе на більшому рівні, ніж у 2019 році, але не більш ніж на 2-3%, додав експерт.

Соколов звернув увагу, що з початку року уже простежується зростання ціни на цукор. Однак, на загальному тлі індексу споживчих цін, вартість цукру залишається відносно прийнятною.

— Основною відмінністю була сезонність цін на цукор. Через те, що сезон цукроваріння починається в серпні-вересні, ціни в попередніх місяцях зростали, — підсумував він.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram