Бура іржа це одне з найнебезпечніших захворювань злаків. При сильному ураженні може спричинити близько 50 відсотків втрати врожаю.

Характерні оранжево-бурі плями з’явилися на листках озимої пшениці? Це хвороботворні спори гриба, який провокує буру іржу.

Довга, волога, тепла осінь і зима сприятливі для збудників хвороб. Висока частка зернових культур у сівозміні також створює сприятливі умови для розвитку та поширення патогенів. Сорти злаків із меншою стійкістю до хвороб особливо вразливі, особливо на полях зі спрощеною сівозміною. Виникненню бурої іржі сприяє також велике удобрення азотом, дефіцит калію та неглибока оранка.

Бура іржа найбільше любить високу вологість повітря та температуру повітря вище 10°C, хоча не менш успішно розвивається при більш низьких температурах (від 2°C). Зима наразі нагадує більше пізню осінь, тому в окремих регіонах вже є ознаки бурої іржі в січні.

NB: За сприятливих умов бура іржа інтенсивно поширюватиметься. З розвитком інфекції, внаслідок зараження, листова поверхня жовтіє і сохне. Після колосіння листя майже повністю покривається буро-коричневими плямами. Втрати врожаю можуть сягати близько 50%.

Пороги економічної шкідливості та термін боротьби з бурою іржею:

  • у фазі кущіння (BBCH 21 – 29), коли на 10-15 відсотків на листках спостерігаються перші ознаки іржі. При необхідності наступну процедуру слід провести приблизно через 15 днів;
  • у фазі до появи прапорцевого листа (BBCH 30-39), якщо не менше 10 відсотків стебло показує симптоми ураження;
  • у фазі появи колоса (BBCH 51-59), якщо перші ознаки зараження вже з’являються на прапоревому листу.

Підготувала Валентина Кравець

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram