Третя декада жовтня була доволі теплою як для цієї пори року. Середня температура повітря у більшості областей була на 2,9-6°C вищою за норму. Незначні дощі різної інтенсивності та кількості були майже на всій території країни. Про це повідомили в НДУ НААН.
Станом на 20 жовтня запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту під озимими культурами на більшості площ країни фахівці оцінили як достатні та оптимальні. На окремих площах Закарпатської, Чернігівської та Сумської областей є перезволоження орного шару ґрунту. У Миколаївській, на більшості площ Херсонської, окремих площах Вінницької та Одеської областей — недостатнє зволоження ґрунту.
За аналізом багаторічних спостережень агрометеорологів, завдяки надмірній кількості опадів у вересні, вологозапаси на більшості площ залишалися одними із найвищих за останні роки. Вони у 1,3-2 рази перевищували середні багаторічні значення.
Внаслідок надмірної кількості опадів сівба озимих зернових цьогоріч відбулася у найбільш пізні строки за останнє десятиріччя. Затримка склала 2-4 тижні. Значно відстають від попередніх років і темпи збирання соняшнику, кукурудзи та сої. Це погіршує якість та може призвести до зменшення урожайності.
Читайте також: Пізні посіви пшениці озимої. Ключові елементи технології вирощування
За даними науковців, залежно від строків сівби озимі культури перебувають у фазах «проростання зерна», «утворення сходів», «утворення 3-го листка», «утворення вузлових коренів» і лише місцями «початок кущіння». Стан рослин, що зійшли переважно добрий та задовільний. На окремих площах північних областей спостерігаємо пожовтіння рослин через перезволоження ґрунту.
NB: В озимого ріпаку тривають фази «утворення листової розетки» та подекуди «ріст стебла».
Агрометеорологічні умови у третій декаді жовтня для більшості областей України виявилися сприятливими для завершення усіх видів сільськогосподарських робіт. Суха сонячна погода сприяла збиранню пізніх культур, а у поєднанні з достатніми запасами продуктивної вологи у верхніх шарах ґрунту — отриманню сходів озимих колосових культур.
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram