Унікальний аргентинський фахівець Хав’єр Понянте, який впроваджував систему нульового обробітку грунту No-Till в Аргентині, ПАР, Уругваї, Казахстані, Молдові, РФ і Україні розповів, чому все більшу кількість людей цікавиться цією технологією. Зокрема, виділив економічний і природний чинники. Про це повідомляє видання Зерно.

— Коли на фермі до кінця року розуміють, що стає менше доходів, там починають замислюватися, що пора щось змінити. Технологія No-Till якраз і дозволяє знизити витрати, а заодно і досягти стабільних результатів, — розповів експерт.

Розповідаючи про впровадження вищезгаданої технології в інших країнах, пан Понянте головною перешкодою назвав людський фактор.

— Якщо людина не готова прийняти No-Till — це і є найголовніша складність. Для відновлення природного стану грунтів потрібен час, — сказав аргентинський фахівець.

Експерт розповів, що в місті Кордова, де він народився, місцеве населення стало застосовувати No-Till не тільки з економічних міркувань, але і в зв’язку з природними факторами. Зокрема, мала місце ерозія, в тому числі вітрова, влітку були дуже сильні дощі, люди вирішили повернутися до природного, природного технології.

В Україні Хав’єр Понянте впроваджував No-Till в Тернопільській області. Там більше 8 років успішно застосовується ця технологія, вирощуються всі культури сівозміни.

Експерт звернув увагу, що у США та Канаді, у північному напрямку, є і волога, і низькі температури, і дефіцит сонячного світла. Але саме тут No-Till користується особливою популярністю.

Понянте зазначив, що дуже важливо дбати про стан грунту, цінувати свою землю.

— Головний актив на сьогодні — це наші грунти. Це як депозит в банку: якщо кожен рік знімаємо гроші, постійно витрачаємо, прийде час, коли не залишиться нічого. З грунтом те ж саме. Якщо ми не вкладаємося в нього, я маю на увазі збереження структури, фізичний, хімічний стан, якщо ми не зберігаємо землю і нічого туди не вносимо, то за підсумком одного разу залишимося ні з чим, — резюмував спікер.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram