У НАЦУ “Укрцукор” повідомили, що обсяг прогнозованого виробництва цукру у поточному сезоні зможе повністю перекрити внутрішню потребу України у продукті. Однак скільки коштуватиме цукор поки що під питанням.

Так, в Асоціації пронозують, що у 2021/2022 МР в Україні виготовлять 1,45 млн тонн цукру, а внутрішню потребу оцінюють у 1,25-1,30 млн тонн. Водночас зазначили, що через подорожчання газу собівартість виробництва цукру зросла щонайменше на 40%, порівняно з 2020 роком.

Для цукрових заводів цей виробничий сезон надзвичайно складний. Особливо через непрогнозовану ситуацію на ринку природного газу. Виробництво цукру з цукрових буряків сезонне і триває в основному 3-4 місяці. На цей час заводам необхідно закупити щонайменше 300 млн куб. м природного газу, розповів т.в.о. голови правління НАЦУ “Укрцукор” Назар Михайловин.

За його словами, різке зростання цін на газ спричинило збільшення собівартості, відповідно, може спричинити і збільшення гуртово-відпускних цін на цукор у виробників.

Сьогодні через відсутність обігових коштів цукрові заводи змушені продавати цукор нижче собівартості, щоб закупити газ. При цьому вони зазнають значних збитків, додав Назар Михайловин.

Зазначимо, що цьогоріч в Україні цукровими буряками засіяли 226,6 тис. га на 10% більше, ніж минулого року. Переробка буряків на цукор у цьому сезоні стартувала раніше на 15 днів, аніж минулоріч. 

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram