Традиційно з початком осені розпочинається сезон цукроваріння. У поточному маркетинговому періоді 2017/2018 за прогнозами експертів НАЦУ «Укрцукор» працюватиме 46 цукрових заводів, а виробництво цукру становитиме близько 2,0-2,05 млн т, що майже на рівні минулорічного показника – 2,008 млн т.

Аналіз ринку

Основна тенденція українського ринку цукру така: пропозиція, за виключенням окремих років, значно перевищує попит, що створює постійну проблему зі збутом продукції. Внутрішнє споживання цукру останнім часом не перевищує 1,5 млн т і демонструє тенденцію до зниження. Частка цукру в загальному роздрібному товарообороті перебуває на досить низькому рівні 0,4-0,5 %. Цукор в Україні виробляють з власної сировини – цукрового буряка (фабричного), натомість виробництво цукру з імпортованої цукрової тростини вже зовсім незначне, наприклад у 2016-му становило тільки 24 тис. т.

В цілому під урожай 2017 р. аграріями було посіяно 308 тис. га цукрових буряків, що на 108,8 % більше проти відповідного показника минулого року. І це незважаючи на те, що середній рівень рентабельності виробництва цукрових буряків в 2016 р. становив фактично лише 24,3 %.

Цього року найбільше аграрії посіяли цукрового буряку у Вінницькій (57,4 тис. га), Хмельницькій (37,8 тис. га), Полтавській (36,4 тис. га) і Тернопільській (30,5 тис. га) області. Значні посівні площі були також в Харківській (25,2 тис. га) і Київській (21,5 тис. га) області. Ці регіони залишаються основними виробниками цукрових буряків та формують пропозицію сировини для переробних підприємств.

Джерело: Держслужба статистики України
Діагр. 1. Динаміка посівних площ цукрового буряку (фабричного) в усіх категоріях господарств України

 

Посівні площі під цукровими буряками (фабричними) в деякі роки суттєво коливалися. У 2017 р. вони зросли порівняно з 2015 р. на
134 %. Водночас, цей показник порівняно до 2010 р. становить лише 63,5 %.

Стимулом до розширення в 2017 р. посівних площ під цукровими буряками, передусім, стало зростання попиту на цукор на світовому ринку, що підтверджується зростанням експорту – 505 тис. т у 2016 р., що  3,3 рази більше порівняно до 2015 р.

Баланс цукру в Україні, включаючи основні цукромісткі продукти, в перерахунку на цукор (за  календарний рік; тисяч тонн)
2005201020122013201420152016
Виробництво цукру –  всього2139180521431263205314592021
   у тому числі
   бурякового1900154621431263205314591997
   тростинного239259000024
Зміна запасів на кінець року24732161-680331-46327
Імпорт*177901011745
Усього ресурсів2069186319921954172919261999
Експорт1546517416340153505
Витрачено на корм та втрати120941051058010574
Фонд споживання1795170417131686155915281420
у розрахунку на 1 особу, кг38,137,137,637,136,335,733,3
* Джерело: Держслужба статистики України; без урахування імпортної цукрової сировини, що використана для виробництва цукру.

 

З початку року, за даними аналізу митної статистики, Україна вже експортувала 425,8 тис. т цукру врожаю 2016 р. за товарною позицією 1701 «Цукор з цукрової тростини або з цукрових буряків у твердому стані» на 209,3 млн дол. США. Середньозважена ціна експорту 1 т цукру становить 491,5 дол. США. Близько 9,8 % експорту цукру припадало на Шрі-Ланку, 9,1 % – на Лівію, 8,1 % – на Туреччину та решта на інші країни світу.

Імпорт цукру за останні п’ять років не перевищував 10 тис. т, тоді як в 2010-му він досягав 90 тис. т.

Таким чином, стан розвитку цукрової галузі України багато в чому визначатиметься глобальною кон’юнктурою світового продовольчого ринку та зовнішньоекономічними можливостями нарощування експорту цукру. Адже ємності внутрішнього ринку нині обмеженні внаслідок зниження споживчого попиту населення на цукор та цукромісткі харчові продукти.
З іншої сторони певний потенціал розвитку цукрової галузі безпосередньо пов’язаний з двома новими перспективними напрямками – виробництвом органічного цукру та такого продукту як біоетанол в якості альтернативного поновлювального пального.

Виробництво цукру

В Україні близько 75,6 % від усього обсягу цукру білого кристалічного бурякового минулого року було вироблено в 6 регіонах – Вінницькій (430,4 тис. т), Київській (203,1 тис. т), Полтавській (297,8 тис. т), Хмельницькій (228,5 тис. т), Тернопільській (190,2 тис. т) і Харківській (159,9 тис. т) областях. На решту регіонів припадало виробництво 487,1 тис. т цукру або 24,4 % від загального підсумку.

Рейтинг регіонів України – найбільших виробників цукру білого кристалічного бурякового (2016 р.)
РегіониОбсяг, тис. тоннСтруктура, %
Україна1997100,0
Вінницька430,421,6
Київська203,110,2
Полтавська297,814,9
Хмельницька228,511,4
Тернопільська190,29,5
Харківська159,98,0
Інші регіони487,124,4

Цукрові заводи однієї лише Вінницької області виробили минулого року 21,6 % від усього обсягу цукру в країні.

Виробництво цукру істотно коливається із року в рік, що зумовлено як погодно-кліматичними умовами, що впливають на урожайність і валовий збір цукрових буряків, так і суто економічними причинами.

Двома важливими трендами, що суттєво впливають на стан цукрової галузі є обсяг виробництва цукрової сировини та рівень її цукристості. Обсяг виробництва цукрових буряків (фабричних) залежить від посівних площі і їх середньої урожайності вирощування. Якщо із посівними площами ситуація зрозуміла (протягом 2005-2017 рр. вони скоротилися майже вдвічі), то із урожайністю все навпаки: за останнє десятиліття вона зросла майже вдвічі.

Кількісні і якісні показники роботи цукрової галузі в Україні
РокиЗібрана площа, тис. гаВаловий збір, тис. тоннВиробництво цукру білого кристалічного бурякового, тис. тоннУрожайність, тонн/гаРівень цукристості, %
2000 р.747,013198,81552,017,6711,8
2005 р.623,315467,81900,024,8212,3
2010 р.492,013749,21546,227,9511,2
2011 р.515,818740,52326,936,3312,4
2012 р.448,918438,92143,441,0811,6
2013 р.270,510789,41261,639,8911,7
2014 р.330,215734,12053,247,6513,0
2015 р.237,010330,81459,343,5814,1
2016 р.291,114011,31997,048,1514,3

Іншим фактором, що також вплинуло на обсяги виробництва, є підвищення рівня цукристості сировини або відсотку виходу цукру. Цей показник розрахунково в середньому зріс із 12,3 % у 2005 р. до 14,3 %. Досягти цього вдалося, передусім, за рахунок широкого використання нових високопродуктивних гібридів цукрового буряку вітчизняної і іноземної селекції, особливо новітнього покоління, що має високий рівень врожайності (500 ц/га і більше, збір цукру – 80-100 ц/га), а також переходу багатьох господарств на інтенсивні технології його вирощування.

Цінові тренди ринку

Ціна є визначальним чинником для виробника щодо нарощування або ж зменшення виробництва аграрної продукції.

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України «Про державне регулювання виробництва цукру та цукрових буряків у період з 1 вересня 2017 р. до 1 вересня 2018 року» від 18 січня 2017 р. № 22 було визначено мінімальні ціни на цукрові буряки, які поставлятимуться для виробництва цукру в межах квоти «А».

Мінімальні ціни на цукрові буряки і цукор в Україні у маркетинговому сезоні 2017-2018 рр.
Код товару згідно з ДКППОпис товару згідно з ДКППНормативно-технічна документаціяМінімальна ціна за 1 тонну (без урахування податку на додану вартість), гривень
01.13.71-00.00Буряки цукровіДСТУ 4327:2004633,1 (у 2016-2017 рр. – 616,99)
10.81.12-30.10Цукор білий, кристалічнийДСТУ 4623:2006/ ГОСТ 31361-20089172,57 (у 2016-2017 рр. – 9078,87)

Цією постановою був визначений граничний розмір квоти поставки цукру на внутрішній ринок обсягом 1640 тис. т (минулого сезону 1670 тис. т). За даними Держслужби статистики України, минулого року собівартість виробництва 1 т цукрового буряку (фабричного) становить 653, 0 грн. Цього року з урахуванням підвищення цін на основні матеріально-технічні ресурси вона може зрости на 8-12 % залежно від очікуваної середньої урожайності цукрових коренеплодів.

Середня ціна реалізації сільськогосподарськими підприємствами
1 т цукрових буряків (фабричних) за січень-липень 2017 р. (без ПДВ, дотацій, транспортних, експедиційних та накладних витрат) становила 702 грн проти 848,6 грн у 2016 р., або на 17,3 % нижче. Відтак є певні застереження, що економічна ефективність їх вирощування цього року може знизитися.

Органічний цукор

Одним з перспективних напрямків розвитку цукрової галузі є виробництво органічного цукру. Цей сегмент агробізнесу в Україні останніми роками стає досить поширеним, а хоча у цукровій галузі поки є маловідомим та тільки-но починає розвиватися.

Ринкова ціна 1 т органічного цукру становить близько 1300 євро, тоді як звичайного майже в 4 рази менше – 350-370 євро.

Саме тому виробництво органічного цукру відкриває значні перспективи для малого і середнього агробізнесу, адже ця ніша є вільною та дозволяє отримувати продукцію з високою доданою вартістю та стійким попитом за кордоном.

Ю.В. Кернасюк, канд. екон. наук