Традиційно з початком осені розпочинається сезон цукроваріння. У поточному маркетинговому періоді 2017/2018 за прогнозами експертів НАЦУ «Укрцукор» працюватиме 46 цукрових заводів, а виробництво цукру становитиме близько 2,0-2,05 млн т, що майже на рівні минулорічного показника – 2,008 млн т.
Аналіз ринку
Основна тенденція українського ринку цукру така: пропозиція, за виключенням окремих років, значно перевищує попит, що створює постійну проблему зі збутом продукції. Внутрішнє споживання цукру останнім часом не перевищує 1,5 млн т і демонструє тенденцію до зниження. Частка цукру в загальному роздрібному товарообороті перебуває на досить низькому рівні 0,4-0,5 %. Цукор в Україні виробляють з власної сировини – цукрового буряка (фабричного), натомість виробництво цукру з імпортованої цукрової тростини вже зовсім незначне, наприклад у 2016-му становило тільки 24 тис. т.
В цілому під урожай 2017 р. аграріями було посіяно 308 тис. га цукрових буряків, що на 108,8 % більше проти відповідного показника минулого року. І це незважаючи на те, що середній рівень рентабельності виробництва цукрових буряків в 2016 р. становив фактично лише 24,3 %.
Цього року найбільше аграрії посіяли цукрового буряку у Вінницькій (57,4 тис. га), Хмельницькій (37,8 тис. га), Полтавській (36,4 тис. га) і Тернопільській (30,5 тис. га) області. Значні посівні площі були також в Харківській (25,2 тис. га) і Київській (21,5 тис. га) області. Ці регіони залишаються основними виробниками цукрових буряків та формують пропозицію сировини для переробних підприємств.

Діагр. 1. Динаміка посівних площ цукрового буряку (фабричного) в усіх категоріях господарств України
Посівні площі під цукровими буряками (фабричними) в деякі роки суттєво коливалися. У 2017 р. вони зросли порівняно з 2015 р. на
134 %. Водночас, цей показник порівняно до 2010 р. становить лише 63,5 %.
Стимулом до розширення в 2017 р. посівних площ під цукровими буряками, передусім, стало зростання попиту на цукор на світовому ринку, що підтверджується зростанням експорту – 505 тис. т у 2016 р., що 3,3 рази більше порівняно до 2015 р.
Баланс цукру в Україні, включаючи основні цукромісткі продукти, в перерахунку на цукор (за календарний рік; тисяч тонн) | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
2005 | 2010 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | |
Виробництво цукру – всього | 2139 | 1805 | 2143 | 1263 | 2053 | 1459 | 2021 |
у тому числі | |||||||
бурякового | 1900 | 1546 | 2143 | 1263 | 2053 | 1459 | 1997 |
тростинного | 239 | 259 | 0 | 0 | 0 | 0 | 24 |
Зміна запасів на кінець року | 247 | 32 | 161 | -680 | 331 | -463 | 27 |
Імпорт* | 177 | 90 | 10 | 11 | 7 | 4 | 5 |
Усього ресурсів | 2069 | 1863 | 1992 | 1954 | 1729 | 1926 | 1999 |
Експорт | 154 | 65 | 174 | 163 | 40 | 153 | 505 |
Витрачено на корм та втрати | 120 | 94 | 105 | 105 | 80 | 105 | 74 |
Фонд споживання | 1795 | 1704 | 1713 | 1686 | 1559 | 1528 | 1420 |
у розрахунку на 1 особу, кг | 38,1 | 37,1 | 37,6 | 37,1 | 36,3 | 35,7 | 33,3 |
* Джерело: Держслужба статистики України; без урахування імпортної цукрової сировини, що використана для виробництва цукру. |
З початку року, за даними аналізу митної статистики, Україна вже експортувала 425,8 тис. т цукру врожаю 2016 р. за товарною позицією 1701 «Цукор з цукрової тростини або з цукрових буряків у твердому стані» на 209,3 млн дол. США. Середньозважена ціна експорту 1 т цукру становить 491,5 дол. США. Близько 9,8 % експорту цукру припадало на Шрі-Ланку, 9,1 % – на Лівію, 8,1 % – на Туреччину та решта на інші країни світу.
Імпорт цукру за останні п’ять років не перевищував 10 тис. т, тоді як в 2010-му він досягав 90 тис. т.
Таким чином, стан розвитку цукрової галузі України багато в чому визначатиметься глобальною кон’юнктурою світового продовольчого ринку та зовнішньоекономічними можливостями нарощування експорту цукру. Адже ємності внутрішнього ринку нині обмеженні внаслідок зниження споживчого попиту населення на цукор та цукромісткі харчові продукти.
З іншої сторони певний потенціал розвитку цукрової галузі безпосередньо пов’язаний з двома новими перспективними напрямками – виробництвом органічного цукру та такого продукту як біоетанол в якості альтернативного поновлювального пального.
Виробництво цукру
В Україні близько 75,6 % від усього обсягу цукру білого кристалічного бурякового минулого року було вироблено в 6 регіонах – Вінницькій (430,4 тис. т), Київській (203,1 тис. т), Полтавській (297,8 тис. т), Хмельницькій (228,5 тис. т), Тернопільській (190,2 тис. т) і Харківській (159,9 тис. т) областях. На решту регіонів припадало виробництво 487,1 тис. т цукру або 24,4 % від загального підсумку.
Рейтинг регіонів України – найбільших виробників цукру білого кристалічного бурякового (2016 р.) | ||
Регіони | Обсяг, тис. тонн | Структура, % |
Україна | 1997 | 100,0 |
Вінницька | 430,4 | 21,6 |
Київська | 203,1 | 10,2 |
Полтавська | 297,8 | 14,9 |
Хмельницька | 228,5 | 11,4 |
Тернопільська | 190,2 | 9,5 |
Харківська | 159,9 | 8,0 |
Інші регіони | 487,1 | 24,4 |
Цукрові заводи однієї лише Вінницької області виробили минулого року 21,6 % від усього обсягу цукру в країні.
Виробництво цукру істотно коливається із року в рік, що зумовлено як погодно-кліматичними умовами, що впливають на урожайність і валовий збір цукрових буряків, так і суто економічними причинами.
Двома важливими трендами, що суттєво впливають на стан цукрової галузі є обсяг виробництва цукрової сировини та рівень її цукристості. Обсяг виробництва цукрових буряків (фабричних) залежить від посівних площі і їх середньої урожайності вирощування. Якщо із посівними площами ситуація зрозуміла (протягом 2005-2017 рр. вони скоротилися майже вдвічі), то із урожайністю все навпаки: за останнє десятиліття вона зросла майже вдвічі.
Кількісні і якісні показники роботи цукрової галузі в Україні | |||||
Роки | Зібрана площа, тис. га | Валовий збір, тис. тонн | Виробництво цукру білого кристалічного бурякового, тис. тонн | Урожайність, тонн/га | Рівень цукристості, % |
2000 р. | 747,0 | 13198,8 | 1552,0 | 17,67 | 11,8 |
2005 р. | 623,3 | 15467,8 | 1900,0 | 24,82 | 12,3 |
2010 р. | 492,0 | 13749,2 | 1546,2 | 27,95 | 11,2 |
2011 р. | 515,8 | 18740,5 | 2326,9 | 36,33 | 12,4 |
2012 р. | 448,9 | 18438,9 | 2143,4 | 41,08 | 11,6 |
2013 р. | 270,5 | 10789,4 | 1261,6 | 39,89 | 11,7 |
2014 р. | 330,2 | 15734,1 | 2053,2 | 47,65 | 13,0 |
2015 р. | 237,0 | 10330,8 | 1459,3 | 43,58 | 14,1 |
2016 р. | 291,1 | 14011,3 | 1997,0 | 48,15 | 14,3 |
Іншим фактором, що також вплинуло на обсяги виробництва, є підвищення рівня цукристості сировини або відсотку виходу цукру. Цей показник розрахунково в середньому зріс із 12,3 % у 2005 р. до 14,3 %. Досягти цього вдалося, передусім, за рахунок широкого використання нових високопродуктивних гібридів цукрового буряку вітчизняної і іноземної селекції, особливо новітнього покоління, що має високий рівень врожайності (500 ц/га і більше, збір цукру – 80-100 ц/га), а також переходу багатьох господарств на інтенсивні технології його вирощування.
Цінові тренди ринку
Ціна є визначальним чинником для виробника щодо нарощування або ж зменшення виробництва аграрної продукції.
Згідно Постанови Кабінету Міністрів України «Про державне регулювання виробництва цукру та цукрових буряків у період з 1 вересня 2017 р. до 1 вересня 2018 року» від 18 січня 2017 р. № 22 було визначено мінімальні ціни на цукрові буряки, які поставлятимуться для виробництва цукру в межах квоти «А».
Мінімальні ціни на цукрові буряки і цукор в Україні у маркетинговому сезоні 2017-2018 рр. | |||
Код товару згідно з ДКПП | Опис товару згідно з ДКПП | Нормативно-технічна документація | Мінімальна ціна за 1 тонну (без урахування податку на додану вартість), гривень |
01.13.71-00.00 | Буряки цукрові | ДСТУ 4327:2004 | 633,1 (у 2016-2017 рр. – 616,99) |
10.81.12-30.10 | Цукор білий, кристалічний | ДСТУ 4623:2006/ ГОСТ 31361-2008 | 9172,57 (у 2016-2017 рр. – 9078,87) |
Цією постановою був визначений граничний розмір квоти поставки цукру на внутрішній ринок обсягом 1640 тис. т (минулого сезону 1670 тис. т). За даними Держслужби статистики України, минулого року собівартість виробництва 1 т цукрового буряку (фабричного) становить 653, 0 грн. Цього року з урахуванням підвищення цін на основні матеріально-технічні ресурси вона може зрости на 8-12 % залежно від очікуваної середньої урожайності цукрових коренеплодів.
Середня ціна реалізації сільськогосподарськими підприємствами
1 т цукрових буряків (фабричних) за січень-липень 2017 р. (без ПДВ, дотацій, транспортних, експедиційних та накладних витрат) становила 702 грн проти 848,6 грн у 2016 р., або на 17,3 % нижче. Відтак є певні застереження, що економічна ефективність їх вирощування цього року може знизитися.
Органічний цукор
Одним з перспективних напрямків розвитку цукрової галузі є виробництво органічного цукру. Цей сегмент агробізнесу в Україні останніми роками стає досить поширеним, а хоча у цукровій галузі поки є маловідомим та тільки-но починає розвиватися.
Ринкова ціна 1 т органічного цукру становить близько 1300 євро, тоді як звичайного майже в 4 рази менше – 350-370 євро.
Саме тому виробництво органічного цукру відкриває значні перспективи для малого і середнього агробізнесу, адже ця ніша є вільною та дозволяє отримувати продукцію з високою доданою вартістю та стійким попитом за кордоном.
Ю.В. Кернасюк, канд. екон. наук