Сучасні аграрії часто забувають про небезпечну хворобу пшениці — ризоктоніоз. Нове дослідження довело, що воно вкрай негативно впливає на схожість і спричиняє згасання в розвитку рослин. Про це попереджає доктор Руміа Рей, доцент кафедри патології рослин в Університеті Ноттінгема, Великобританія.
Хвороба пшениці, що викликається грибом Rhizoctonia cerealis традиційно асоціюється з основним захворюванням стебла, поляганням і порожнім знебарвленим колосом.

Науковці виявили, що ризоктоніоз починає здійснювати негативний вплив набагато раніше в сезоні, коли насіння, що проростає, гниє у ґрунті. Це призводить до зниження схожості та кількості рослин.




— Ризоктоніоз — це хвороба, пов’язана з ґрунтом. Добре відомо, що інші важливі хвороби сходів, пов’язані з видами Microdochium і Fusarium, викликають згасання і скорочення кількості рослин, але ми не знали, що Rhizoctonia cerealis робить те ж саме, — пояснює Руміа Рей.

Дослідження понад 100 англійських пшеничних полів показало, що 54% ​​містять гриб Rhizoctonia cerealis в ґрунті.

— Зрештою, ризоктоніоз може викликати втрати врожаю в зернових до 30%,— відзначає доктор Рей. — Однак фермери вкрай рідко роблять обробки проти ризоктоніозу. Замість цього вони зазвичай сподіваються на механічну обробку ґрунту, що насправді ніяк не впливає на Rhizoctonia cerealis, хоча різноманітність сівозміни може послужити певною профілактикою.

У дослідженні вчені протестували застосування обробки насіння на захворювання. В результаті, обробка насіння виявилася дуже ефективною для захисту сходів і збільшення вкорінення шляхом зниження захворюваності, спричиненої усіма трьома патогенами — Rhizoctonia cerealis, Microdochium і Fusarium.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram