В експертному середовищі вже не один рік існує стійка думка, що вирощувати картоплю в промислових товарних масштабах економічно невигідно. Водночас, якщо займатися додатково її переробкою, а також зберіганням в спеціально обладнаних сховищах, то можна отримати доволі високий рівень прибутковості.

Товарним виробництвом картоплі вже традиційно впродовж багатьох років займаються в господарствах населення, тоді як частка її пропозиції від аграрних підприємств на ринку не перевищує 1-3 %. Пояснюється це тим, що ця сільськогосподарська культура є досить трудомісткою при вирощуванні, а ринок її збуту у значній мірі обмежений внутрішнім попитом та низькою платоспроможністю споживачів.

NB: Останніми роками посівні площі під картоплею почали скорочуватися, зокрема досить високими темпами, передусім, у сільськогосподарських підприємствах. Зокрема, за період із 2014 р. по 2018 р. посівні площі в усіх категоріях господарств зменшилися загалом із 1367,9 тис. га до 1318,8 тис. га, у тому числі безпосередньо в сільськогосподарських підприємствах, відповідно із 29,7 тис. га до 16,2 тис. га, тобто майже вдвічі.

Динаміка посівних площ під картоплею в усіх категоріях господарств України. Джерело: Складено на основі власних розрахунків автор.




Займатися агробізнесом з вирощування картоплі складно через сезонні особливості ціноутворення на ринку і порівняно високу конкуренцію зі сторони мільйонів господарств населення, які вже досить тривалий час спеціалізуються на товарному її виробництві.

Більш маржинальним вирощування картоплі може зробити тільки переробка

Водночас, підвищити маржинальність можливо за рахунок застосування стратегії продуктової диверсифікації через формування ланцюгу нової доданої вартості. Насамперед, її можна отримати в процесі переробки картоплі, а також зберігання в спеціальних сховищах.

Як свідчить аналіз даних балансу картоплі, останніми роками зростає частка картоплі, що надходить на переробку. Зокрема, якщо в 2000 р. на переробку спрямовували лише 220 тис. тонн картоплі або близько 1,1 % від усього обсягу її виробництва, то в 2010 р. уже 14,5 %, а в 2017 р. 15,1 % (табл. 1).

Таблиця 1. Баланс картоплі в Україні, тис. тонн

 Статті                                  Роки

балансу                 

20002005201020132014201520162017
Виробництво1983819462187052225923693208392175122208
Зміна запасів на кінець року2951-100-410-6411211-937374376
Імпорт115302340172724
Усього ресурсів1689819567191452292322522217932140421856
Експорт168161715518
Витрачено на корм48725985560673776970653867696821
Витрачено на посадку51455128489756605600541654905565
Втрати та переробка на нехарчові цілі2202062272037093824379931743361
Фонд споживання66606386591461616061589259666091
у розрахунку на 1 особу, кг135,4135,6128,9135,4141,0137,5139,8143,4
Частка переробки, %1,110,614,516,716,118,214,615,1

Джерело: Складено автором за даними Держслужби статистики України

Переробка картоплі значною мірою вирішує проблему зниження її втрат при зберіганні, які можуть сягати до 20-30 % від усього обсягу, а також збуту в умовах перенасичення внутрішнього агропродовольчого ринку.

NB: Нині сучасні технології і обладнання дозволяють переробляти картоплю на різноманітні напівфабрикати, готові сушені і консервовані продукти, а також заморожувати її для подальшого використання. Крім цього картопля є сировиною для виробництва крохмалю, спирту, глюкози, гідролу та інших речовин (картопляний протеїн, харчові волокна).

Ринкові ціни на окремі продукти переробки картоплі є досить високими, щоб окупити інвестиції у цей напрям агробізнесу. Зокрема, картопляний крохмаль на ринку коштує в середньому від 15000 грн/т, тоді як ціна на картопляний протеїн і волокна становить близько 40000 грн/т.



Експортні ціни на різні види продуктів переробки картоплі також є досить економічно привабливими для того, щоб займатися переробкою (табл. 2).

Таблиця 2. Зовнішня торгівля України картоплею та продуктами її переробки за січень-червень 2018 р.
Найменування товару за УКТЗЕДЕкспортІмпорт
кількість, кгціна 1 кг, дол. СШАвартість, тис. дол. СШАкількість, кгціна 1 кг, дол. СШАвартість, тис. дол. США
1105000000 борошно, крупи, порошок, пластівці, гранули з картоплі70,24,3600,321684,51,45931,6
1108130000 крохмалі; інулін: –  картопляний21752,81,32628,92105796,50,7011475,2
2004100000 – картопля99968,00,52752,68306355,20,8967445,2
2005200000 – картопля2981338,53,0108972,97363630,92,49618376,1
701000000 картопля, свіжа або охолоджена7905876,20,2011585,45549091,50,5292934,4
710100000 – картопля7370,50,7465,5

Джерело: Складено автором за даними Держслужби статистики України

Формування ланцюга нової доданої вартості при переробці картоплі включає декілька рівнів в процесі просування її продуктової стратегії:

  • перший простий рівень переробки, де кінцевим продуктом є очищена пастеризована або стерилізована картопля;
  • другий рівень поглибленої переробки включає виробництво готових харчових продуктів із картоплі, таких як чіпси, картопля-фрі, картопляні пластівці та снеки;
  • третій рівень представляє виробництво продукції високого переділу із більш глибокою переробкою, що включає різні види картопляного крохмалю та інші речовини.
Яка реальна окупність інвестицій?

Однак, майже кожного аграрія цікавить питання: наскільки економічно вигідно займатися переробкою картоплі та яка реальна окупність інвестицій у придбання відповідного технологічного устаткування і обладнання.

Насамперед, сьогодні на ринку воно представлено різними торговими марками як вітчизняного, так і закордонного виробництва. Є цілі виробничі комплекси під будівництво окремого переробного підприємства, наприклад для виробництва крохмалю, а є також і спеціалізовані лінії різної глибини переробки картоплі. Їх вибір залежить від цілей та фінансових можливостей.



Для прикладу, вартість автоматизованої лінії іноземного виробництва для стерилізації картоплі і вакуумного її пакування у спеціальні пластикові мішки потужністю 500-2000 кг за 1 годину роботи може коштувати орієнтовно в цінах 2018 р. близько 1 млн грн. Окупність інвестицій у її придбання буде залежати від рівня завантаження обладнання і вибраної цінової маркетингової стратегії продажу готової продукції на ринку (табл. 3).

Таблиця 3. Аналітична бізнес-оцінка економічної ефективності інвестицій у переробку картоплі із її очищенням, стерилізацією і вакуумним пакування в спеціальні пластикові мішки (операційний прибуток показано в тис. грн)
Обсяг переробки картопліПеріод роботи обладнання технологічної лінії, місяців
123456
Очікуваний прибуток на 1 кг готової продукції (залежить від вибору цінової маркетингової стратегії), грн
121212121212
500 кг/год.80160160320240480320640400800480960
600 кг/год.961921923842885763847684809605761152
700 кг/год.11222422444833667244889656011206721344
800 кг/год.128256256512384768512102464012807681536
900 кг/год.144288288576432864576115272014408641728
1000 кг/год.160320320640480960640128080016009601920
1100 кг/год.17635235270452810567041408880176010562112
1200 кг/год.19238438476857611527681536960192011522304
1300 кг/год.208416416832624124883216641040208012482496
1400 кг/год.224448448896672134489617921120224013442688
1500 кг/год.240480480960720144096019201200240014402880
1600 кг/год.25651251210247681536102420481280256015363072
1700 кг/год.27254454410888161632108821761360272016323264
1800 кг/год.28857657611528641728115223041440288017283456
1900 кг/год.30460860812169121824121624321520304018243648
2000 кг/год.32064064012809601920128025601600320019203840

Джерело: Власні експертні розрахунки автора

Як можна побачити із аналізу даних табл. 3, розмір прибутку від простої переробки картоплі шляхом первинного очищення, стерилізації та вакуумного пакування для подальшої реалізації на ринку буде залежати від потужності роботи її обладнання на технологічній лінії та періоду його завантаження.

NB: У розрахунках враховано стандартний графік роботи працівників впродовж 5-ти днів на тижні та загальним балансом робочого часу 160 годин за 1 календарний місяць. При цьому фінансова окупність інвестицій для вказаної автоматизованої лінії із переробки картоплі за умов отримання орієнтовного прибутку в сумі 1 грн на кожен кілограм готової продукції може бути забезпечена при завантаженні лінії на рівні не менше 1800 кг за 1 годину впродовж 4-х місяців її експлуатації.

Тобто, придбавши вказану технологічну лінію із переробки картоплі, аграрій впродовж року за умов вибору ефективної маркетингової стратегії збуту продукції може повернути вкладені інвестиції та вийти на прибутковий рівень економічної діяльності.

 Ю.В. Кернасюк, канд. екон. наук, старший науковий співробітник лабораторії маркетингу, економічного аналізу та захисту інтелектуальної власності Кіровоградської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram