Ріпакова солома є цінним добривом — науковиця

Фото: Katarzyna Szulc
Солома ріпаку є цінною альтернативою мінеральним добривам. Регулярне її приорювання є додатковим джерелом поживних речовин для рослин і позитивно впливає на вміст гумусу в ґрунті. Про це зазначила докторка Познанського універсистету природничих наук Зита Варачевська.

Вона розповіла, що щороку після збирання ріпаку на гектарі поля залишається близько 5-8 тонн соломи. Вона містить значну кількість поживних речовин — як макроелементів (азот, калій, кальцій, магній), так і мікроелементів (марганець, цинк, мідь і залізо). Порівняно з соломою зернових, ріпакова багатша поживними речовинами. В середньому одна тонна пожнивних залишків ріпаку містить приблизно 7 кг азоту, 3 кг фосфору, 20 кг калію, 13 кг магнію та 15 кг кальцію.

За словами науковиці, підживлення ґрунту соломою ріпаку особливо актуальне у невелики тваринницьких господарствах та на фермех рослинницького профілю, у яких обмежений доступ до гною.

Співвідношення C:N соломи ріпаку досить широке і становить приблизно 40-50:1. Це означає, що мікроорганізми швидко розмножуються після внесення соломи в ґрунт, використовуючи легкодоступне джерело енергії (вуглець). Однак, як зазначила Зита Варачевська, щоб мінералізація решток була ефективною, потрібне зовнішнє джерело азоту, оскільки при його дефіциті мікроорганізми використовують ресурси ґрунту, що може призвести до дефіциту азоту для наступних культур.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram