Зменшення прибутків, на фоні випереджаючого зростання собівартості сільськогосподарської продукції над доходами від її реалізації у 2019 році, зумовило різке — майже у 3 рази — падіння рівня рентабельності сільськогосподарського виробництва в агропідприємствах.

Такі дані оприлюднив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи розробку науковців установи «Очікувані показники собівартості продукції, її дохідності, прибутковості та рентабельності в сільськогосподарських підприємствах України у 2019 році: методика і розрахунки (грудень 2019 року)». Про це повідомляє прес-служба ННЦ «Інститут аграрної економіки».



Зі слів фахівця, на тлі збільшення у 2019 році обсягів виробництва агропродукції у сільськогосподарських підприємствах на 3,3% — їх прибутки за результатами минулого року зменшаться на 43%. Якщо 2018 року вони становили 71,2 млрд грн, то за 2019 рік складуть близько 31 млрд грн.

— При цьому прибуток від рослинництва зменшиться майже наполовину — до 33 млрд грн, а тваринництво у сільгосппідприємствах знову може стати збитковим (-2,1 млрд грн). Найбільше сільськогосподарські підприємства втратили на виробництві і реалізації пшениці – майже 24 млрд грн, кукурудзи на зерно — понад 18 млрд грн, ріпаку — більш ніж 3,4 млрд грн та соняшнику — близько 3,2 млрд грн, — зазначив академік.

Додаючи, що загалом переважна більшість рослинницької продукції — крім цукрового буряка і сорго — залишилися прибутковими, тоді як у тваринництві прибутковим залишились виробництво молока та вирощування м’яса птиці.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram