Науковці провели оцінку стану посівів озимих культур. Більшість посівів озимих культур у доброму та задовільному стані. На переважній частині території країни у метровому шарі ґрунту  за зимовим визначення запасів вологи містилося 135-175 мм і більше продуктивної вологи, місцями у західних областях ґрунт перезволожений, в окремих районах південних та східних областей вологозапаси становили від 80 до 120 мм продуктивної вологи. Про це повідомляють у НААН.

— Глибина промерзання ґрунту становить від 1 до 10 см. Рослини озимих зернових культур перебувають у стані зимового спокою, лише місцями у південних областях протягом останнього тижня відмічалося тимчасове відновлення вегетації, — повідомляють в НААН.



За даними Інституту зрошуваного землеробства НААН, на посівах озимого ріпаку у центральних районах Херсонської області внаслідок жорсткої осінньої засухи зберігається зрідженість посівів до 40%. За інформацією Миронівського інституту пшениці ім. В.М.Ремесла НААН, станом на 15 лютого вміст цукрів у вузлі кущіння у пшениці озимої в середньому становить 32,4%. Вміст цукрів у вузлі кущіння в ячменю озимого — 32,6%. В окремих районах Сумської та Волинської областей відрощування пшениці озимої показало зрідженість слаборозвинених рослин від 11 до 20%. У Волинській області зрідженість на рівні 11-20% виявлено у 13% зразків жита озимого.

— У цілому стан озимих зернових культур оцінюється як добрий та задовільний. Разом з тим, плюсові середньодобові температури повітря, а також денні, які перевищують біологічний мінімум, талий ґрунт можуть спровокувати передчасну активізацію певних фізіологічних процесів, зокрема ріст витрат цукрів у рослинах і їх виснаження при виході з зими, — наголошують в академії.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram