Тепличний сезон на Одещині вже стартував. Виробники з Ізмаїльського району найбільше стурбовані появою в минулому сезоні появою в регіоні південноамериканської томатної молі. Про це йдеться у повідомленні Українського проєкту бізнес-розвитку плодоовочівництва.

NB: Томатна міль є «основним обмежуючим фактором для виробництва томатів в Південній Америці». Ушкоджені плоди погано зберігаються, загнивають і втрачають товарну якість. Є повідомлення про втрати від 50 до 100 % урожаю томатів. Цей шкідник вважається одним з найнебезпечніших лускокрилих шкідників томатів у Бразилії.

Як повідомляють у проєкті, на сьогодні виробники помідорів розділилися на два табори. Частина з них вирішили “випередити” весняну активність томатної молі й встигнути зібрати перший врожай ще до того, як метелики почнуть свій масовий літ.

Такий підхід має додаткові витрати, зокрема, потребує опалення розсадників та основних теплиць.  Ті ж з виробників, хто вирішив не вкладати додаткові кошти в тривале опалення теплиць і висаджувати розсаду томатів в традиційні терміни, зараз тільки готують свої теплиці під висадку розсади. Прихильники цієї стратегії розуміють, що їх витрати виробництва в цьому сезоні будуть збільшені через додаткові витрати на препарати для боротьби зі шкідником.

При цьому, щоб диверсифікувати ризики, більшість прихильників як першої, так і другої стратегії, виділили площі закритого ґрунту та необхідні ресурси для вирощування ранньої капусти, зазначають у проєкті.

Як повідомляє, Павло Кравець, провідний фахівець ентомолог Відділу фітосанітарного аналізу ДУ “Волинська обласна фітосанітарна лабораторія”, ефективними засобами боротьби є:

  • Плоди пасльонових культур, насіннева і продовольча картопля, при завезенні їх з районів розповсюдження карантинних молей родини Gelechiidae, мають бути вільними від них.
  • Імпорт плодів томатів та інших пасльонових культур необхідно забороняти з тих країн, де ПАТМ широко поширена.
  • Пакування тільки в нову тару або дезінфіковану за ретельного огляду на відсутність в ній личинок, лялечок чи дорослих комах.
  • Пакувальний матеріал не використовувати повторно в місцях походження цього шкідника (вивчається пакувальний матеріал, який погіршує умови існування шкідника при транзиті, наприклад, тонка поліетиленова та інша тара, через яку проходить світло).
  • Зберігати плоди пасльонових культур краще в умовах відбитого світла та аерації (повна темрява сприяє розвитку шкідника).
  • Місця зберігання урожаю пасльонових культур, у тому числі картоплесховища, мають бути очищені та дезінфіковані певними інсектицидами. Плоди пасльонових, у тому числі бульби картоплі, закладають на зберігання тільки не пошкодженні.
  • Необхідно застосувати комплексні фітосанітарні заходи контролю як у полі, так і в сховищах, якщо цей шкідник в країні уже присутній. Обов’язковий моніторинг для своєчасного виявлення шкідника як візуальним методом, так і застосовуючи феромонні пастки. Для контролю популяції у польових умовах за великої чисельності шкідника феромонні пастки можуть бути неефективні.
  • Обов’язкове пропагування певних знань серед виробників, які вирощують пасльонові культури та зберігають пасльонову рослинну продукцію, про небезпечність цих шкідників.
  • Хімічний контроль не ефективний, тому що ці шкідники живляться усередині плодів пасльонових культур. Необхідно застосовувати біологічні методи захисту.
  • Обов’язковим є знищення поживних решток та дотримання строків збирання урожаю.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram