Втрати зерна основної продовольчої культури — пшениці озимої через забур’яненість посівів в середньому становлять 0,20-0,35 т/га. І це при тому, що посіви цієї культури виділяються відносно високою конкурентоздатністю до забур’яненості.

Про це повідомив Ігор Костиря, канд. с.-г. наук Генічеська дослідна станція ДУ ІЗК НААН України, пише agrotimes.ua.



— Якщо сюди додати погіршення його якості, то сумарні збитки суттєво зростають, — зауважив експерт.

За його словами, ступінь шкодочинності забур’яненості великою мірою залежить від видового складу бур’янів, їх щільності на одиниці площі, фази розвитку й погодних умов. Під час гострої посухи через вищу пристосованість бур’янів до несприятливих умов середовища, культурні рослини різко втрачають свою продуктивність.

Науковець нагадав, що бур’яни здатні успішно адаптуватися до змін агротехнічних заходів у вирощуванні сільськогосподарських культур у польових умовах, використовуючи вологу та поживні речовини. Їх шкодочинність для посівів польових культур багатогранна — вона проявляється в пригніченні фотосинтезу, через явище алелопатії відбувається зниження польової схожості насіння й затримка росту та розвитку рослин.

Бур’яни спричиняють погіршення умов збирання врожаю, підвищуючи вологість зерна, що надалі змушує робити додаткові витрати на післязбиральне його досушування та доочищення.

Бур’яни є резерваторами хвороб культурних рослин, тимчасовим джерелом харчуванням для шкідників і мишоподібних гризунів. Деякі види несуть пряму загрозу для здоров’я людини через наявність у своєму складі сильнодійні токсини.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram