Третя доза азоту на посівах озимої пшениці суттєво впливає на якість зерна, зокрема вміст білка, що впливає на кінцеву ціну зерна. Ця доза зазвичай становить від 20 до 60 кг N/га. Водночас вносити забагато азоту також не рекомендують, оскільки це може мати зворотній ефект і погіршити якість зерна.



NB: Важливим фактором при внесенні третьої дози азоту буде погода, адже вносити азот при посусі не має сенсу, а от добре зволожені ґрунти будуть тільки плюсом. При цьому використання азоту після дощу ще не гарантує його ефективності, але це матиме плюс для його проникнення в ґрунт та переміщення речовини до коріння.

На практиці більшість фермерів вносять третю дозу, якщо дозволяє погода, в середині травня, поки не почалось колосіння. Якщо посіви у гіршому стані, азот можна почати вносити раніше.

Прискорене внесення третьої дози варто використовувати на родючих ґрунтах, адже на пізніших стадіях розвитку рослин збільшиться споживання азоту рослиною безпосередньо з ґрунту, який вироблятиметься через розкладання решток рослин.

Найкраще вносити азот у формі (NO3-), тоді цей компонент відносно швидко всмоктується рослиною. Найчастіше використовується нітрат амонію, менше карбамід та КАС, оскільки він до ризиків, які виникають при високих температурах.