Температурні рекорди, активізація різноманітних шкідників і хвороб, занадто швидкий термін цвітіння, засуха, велика вірогідність граду… Як погода та інші фактори вплинуть на плодово-ягідний урожай 2018 року? Ягоди-лідери та «новинки» сезону? На які ринки орієнтуватись українським виробникам читайте у спеціальному матеріалі GrowHow.

 

Погода — основний фактор ризику

Швидке потепління, різкі перепади температур можуть найбільше вплинути на урожай плодово-ягідних цього року. Не зважаючи на те, що значних ушкоджень при зав’язі не прослідковується, експерти надзвичайно обережно прогнозують урожай цього сезону.



— Обсяг плодово-ягідної продукції, яка буде вирощена українськими підприємствами не перевищить минулорічний показник. Тобто ми не можемо говорити, що буде якийсь абсолютний рекорд. Збільшення урожаю можливе на рівні 10-30% порівняно з 2017 роком. Також ми очікуємо на збільшення урожаю яблук порівняно з минулорічними показниками, коли через несприятливі погодні умови ми втратили понад 0,5 т фруктів і ягід, більшість з яких припала на яблука. За нашими оцінками, у разі сприятливих погодних умов, валовий збір зерняткових, кісточкових, ягідних та горіхоплідних культур в промислових господарствах може сягнути середнього показника для останніх років на рівні 400-500 тис. т, — говорить голова Асоціації «УКСАДПРОМ» Дмитро Крошка.

Найточніші оцінки, на думку експертів, можна буде робити в червні, після опадання останньої зав’язі.

Погода залишається основним фактором ризику, через який більшість виробників не поспішають прогнозувати майбутній врожай. Так, наслідками різкого весняного потепління стали:

  • Занадто швидкий термін цвітіння (5-10 днів замість 2-3 тижнів). Одночасне цвітіння та недостатнє опилення плодово-ягідних культур. (Як кажуть, бджола полетіла на ріпак, акацію…).
  • Одночасна активізація різноманітних шкідників і хвороб.
  • Пришвидшення дозрівання окремих плодів і ягід. Українська черешня та українська полуниця достигли набагато раніше очікувано строку. У цьому році одночасно вийшли на ринок не тільки ягоди, які вирощуються на Закарпатті, де субтропічний клімат, а й з Півдня України.
  • Посуха (дефіцит продуктивних опадів). Недостатність майже в 2-2,5 рази вологи. Це теж вплине на обсяги врожаю і на червневе опадання.

Крім того, в найближчі тижні синоптики прогнозують вірогідність граду, що вже показав свою силу на Харківщині.

NB: Перенасичення вологою теж має свої недоліки. Надмірне зволоження призводить до насичення мікрокапілярів рослин водою і значно підвищує ризик пошкодження плодових дерев під час перепаду температур.

— Персик, абрикос і слива мають слабку зав’язь. Тут ми відзначаємо вплив шкідників і хвороби. Так, моніліоз опанував абрикос і зав’язь від цього дуже слабенька, — говорить канд. с-г. наук., ст. науковий співробітник Інституту садівництва НААН України Олег Китаєв.

Також експерт підкреслює значний ризик різкого перепаду температур, що може спричинити потужні вітри. Остерігатись потрібно і легких заморозків, що можуть стати фатальними під час цвітіння.

— Потужні вітри — це підсушення приймочки і від цього зав’язування погіршується. Приміром, у Мелітополі у самому місті зав’язування дуже чудове, а ось у дослідному господарстві, яке розташоване окрай міста, суховії погіршують зав’язь, — відзначає Олег Китаєв.

 

Цікаво!

Лайфхак, як вберегти урожай від незначного заморозку — досвід Швейцарії (зі слів О. Китаєва):

Серед поля у відрах ставлять парафінові свічки. Вони горять і дають можливість нагріти поле на +1 градус. Звичайно, при більш різкому похолоданні — цей метод не спрацює. Також є приклади, коли змочені тюки з травою чи сіном підпалюють, вони тліють і таким чином не тільки дають дим, що відлякує шкідників, але й підвищує температуру на полі.  

Потенціал української ягоди

За статистикою в Україні офіційно зареєстровано 1500 підприємств, які займаються ягідництвом. За площами — це близько 23 тис. га. Однак, аби наситити експортний ринок необхідно задіяти близько 300 тис. га. Що говорить про одне — ринок України має просто неймовірні можливості. Свого часу, за часів Української СРС плодово-ягідна галузь формувала 40-45% бюджету країни.

Зважаючи на такий потенціал, багато українських підприємців починають займатись ягідництвом. У Закарпатській області навіть планують відкрити алкогольне плодово-ягідного виробництво, яке має надзвичайний попит за кордоном. В Україні ж ця «новинка» залишається на рівні хобі, зважаючи на вартість обладнання та кількість необхідних інвестицій.

Ягоди-лідери і на що орієнтуватись українським виробникам

— Масово збільшуються посадки обліпихи, жимолості і суниці альпійської (лісової), говорить директор плодорозсадника «Брусвяна» Ліліана Дмітрієва. — Підвищується відсоток нового для України ягідного виду бізнесу вирощування ягід в закритому ґрунті (тунелях). Це дозволяє уникнути негативних погодних факторів та дозволяє отримати ранній урожай ягід. Проте, такий вид вирощування здорожує продукцію.  

Регіони-лідери з вирощування ягід

Лідерами з виробництва ягід в нашій країні залишаються Дніпропетровська і Донецька області. Якщо говорити саме про значну концентрацію сільгосппідприємств, то тут лідирують:

  • Вінницька,
  • Волинська,
  • Житомирська та Хмельницька області.
Цікаві факти:
  • Популяризація ягід в Україні і значне зростання попиту.
  • Включення ягід у ресторанне меню.
  • Збільшення процентної частки справжніх ягід у хлібобулочних виробах (зменшення кількості штучних барвників).

Орієнтація на експорт. Бажані ринки

NB: В Україні експортний бум! За три роки експорт ягід виріс у 4 рази. Що експортуємо? Свіжа полуниця, малина, смородина. Заморожена малина.

 

За даними УкрАгроКонсалт

Найбільш бажаними ринками для українських підприємців є європейські ринки, а саме: Великобританії та Німеччини. Також Україна експортує у Польщу, Швецію, Нідерланди. Однак, аби потрапити на ці ринки виробники мають пройти відповідну сертифікацію. І поки що, за експертними оцінками, не всі українські ягідники до цього готові.

Якщо ж говорити про інші шляхи — це ринки Ближнього та Середнього Сходу, а саме: ОАЕ та ін.

Традиційними для України є ринки СНД, а саме: Білорусія. Українська ягода значно виграє за смаковими і фінансовими показникам порівняно з білоруською «родичкою».

NB: Експерти радять: потрібно дуже чітко розуміти, куди ти будеш продавати уже на етапі, коли у тебе формується зав’язь!

Ціна падати не буде

 

— Ціни на ягоди, навіть зважаючи на збільшення площ та закладку нових ягідників, не будуть знижені. Адже значно зросли затрати порівняно з минулим роком. А саме: на 30% здорожчали засоби захисту рослин та удобрення, як для органічного виробництва, так і для традиційного. Зросла мінімальна заробітна плата і відрахування в бюджет, що також не може не відзначитись на ціні продукції, — відначає директор плодорозсадника «Брусвяна» Ліліана Дмітрієва.

Підготувала Ірина Прохорчук