Популярність органічної продукції зростає з кожним роком, адже люди у всьому все більше дбають про власне здоров’я. Продовжуючи серію матеріалів про органічне виробництво в Україні, хочемо розповісти про садівників з Волині, які вирішили відразу йти в ногу з часом, та заклали перший в Україні великий фундуковий сад.
Екологічно чистий фундук на площі 60 га
Восени минулого року двоє підприємців Юрій Гупало та Сергій Шваліковський заклали у Ківерцівському районі Волинській області перший в Україні екологічно чистий фундуковий сад на площі 30 га, але планах вже цього року засадити ще 30 га фундуком.

— Це наша перша справа у агровиробництві. Такий сад буде єдиним на всю Україну — фундуковий органічний сад, площею 60 га, закладений на Волині, — зізналися садівники.
Читайте: Органік-тренд: цукор
Як розповів у коментарі GH.i.ua Юрій Гупало, цю ідею садівники виношували не один рік, досліджували вивчали і ринок, і технологію вирощування, відвідуючи чимало інститутів та фундукових садів.
— Ми їздили у інститут Люблінський до Польщі, який займається вирощуванням багатьох сортів фундука, а погодні та ґрунтово-кліматичні умови у них дуже схожі із Волинською областю. При цьому якість ґрунтів — у рази гірша, аніж у нас, на Волині. Ми там консультувались і з професорами, і з практиками. Ми об’їздили всю Польщу і побачили, що у них є результати. Тому ми також сподіваємось, що у нас все вийде, — розповів Юрій Гупало.
Оскільки на сьогодні майже увесь фундук, який маємо на ринку, імпортують із Туреччини, Італії, Польщі, а відтак і ціна — чимала, то вирощений в Україні має всі шанси стати дуже конкурентоздатним перед імпортом.
Ґрунт до закладки саду стояв 27 років

— Ми отримали ділянку під фундук, на якій з 1990-х років ніхто нічого не робив. Тому там просто буяло різноманіття самосівів — чагарників, дерев. Ми були змушені все розчищати, викорчовувати… було дуже багато роботи. На підготовку ґрунту пішло півроку, — поділився досвідом Юрій Гупало.
Після цього садівники внесли натуральний перегній — без жодних добрив чи іншої хімії здійснювали закладку саду, а для захисту ґрунту від шкідників — внесли міцелій гриба, який придбали у ТОВ «НВЦ «Черкасибіозахист», у нормі 100 кг/га.

Саджанці замовляли у польського фермера, який займається його вирощуванням, придбали 15 тис. штук. Обрали для себе сорти — Каталонський, Вебба та Косфорд. Два останні — це запилювачі, основний — це Каталонський. До речі, садівники завозили саджанці офіційно, чим викликали здивування навіть у митників.
Вже цього року планують засадити решту площі — ще 30 га — фундуком.
Перший врожай садівники очікують вже через 2 роки, а на товарне виробництво планують вийти за 5 років. Тоді ж планують придбати спеціальний комбайн для збирання фундука.
Тетяна Тимошенко
Фото зі сторінки Facebook Юрія Гупала