Технологія no-till — нульового обробітку ґрунту — має ряд переваг і набуває дедалі більшої популярності. Однак, на думку, професора Даріуша Яскульські (Dariusz Jaskulski) з Бидгоської політехніки (Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich) аграріям не варто сприймати її як панацею та універсальне рішення.
Про це професор зазначив під час 8-го сільськогосподарського форуму у Бидгощі.
До вирощування сільськогосподарських культур без оранки переходить дедалі більше європейських господарств, мотивуючи рішення, зокрема, турботою про довкілля в контексті кліматичних змін.
— Точних даних про кількість фермерів, які застосовують нульовий обробіток ґрунту в Європі немає. У деяких джерелах йдеться про 3 мільйони гектарів під технологією ноу-тілл, тенденційно ці площі збільшуються. Це створює підвищену зацікавленість до такої системи: кожні декілька років площа земель під нуловим обробітком збільшується вдвічі, — розповів професор Даріуш Яскульські.
Він наголосив, що в такому ажіотажі аграріям важливо не забути, що немає універсальних і єдиноправильних рішень для усіх. За його словами, глибоке розпушування, виведення “чистого” ґрунту на поверхню та інші результати оранки дають змогу ефективно використовувати точний посів.
— Водночас, рослинні рештки, які залишаються на полі при технології no-till, зупиняють деградацію ґрунту, обмежують вітрову та водну ерозію, стримують утворення кірки ґрунту та оптимізують поверхневий стік. Це суттєві переваги технології обробітку без оранки, — зазначив науковець.
Він додав, що у сільському господарстві немає і не може бути єдиних технологій. Тому аграрії повинні орієнтуватися на конкретні умови свого господарювання. За його словами, обробіток ґрунту без оранки не є універсальним і єдиним правильним рішенням.
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram