25 січня в Міністерстві аграрної політики і продовольства відбулася координаційна зустріч з обговорення ключових пропозицій, отриманих при формуванні другої редакції стандарту на пшеницю. Про це йдеться в повідомленні прес-служби міністерства.
Рішення щодо коригування ДСТУ на пшеницю було прийнято в 2018 році. При підготовці другої редакції були враховані пропозиції, що надійшли від учасників зернового ринку.
— Метою коригування стандарту є оптимізація техніко-технологічних процесів виробництва зерна пшениці та гармонізації його нормування з міжнародними нормами, зокрема країн Європейського Союзу. При цьому обов’язковим залишається врахування інтересів вітчизняного виробника, а також сприяння умовам бізнесу і міжнародної торгівлі, — зазначила заступник міністра Олена Ковальова.
В оновленому стандарті пропонується зменшити кількість класів непродовольчої пшениці, що буде мати позитивне значення, особливо в системі її заготівлі.
— Також увага приділяється показниками, пов’язаних з хлібопекарськими властивостями зерна — вмістом білка і клейковини. Вперше в стандарт пропонується ввести показник вмісту зерен, пошкоджених клопом-черепашкою, а в якості рекомендованого — значення сили борошна, — зазначив заступник міністра Володимир Топчій.
Проект другої редакції ДСТУ на пшеницю буде розглянуто на засіданні Технічного комітету в лютому цього року.
Плановий термін введення в дію нового стандарту після затвердження – травень-червень 2019 року.
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram