Підвищення температури в умовах глобального потепління може поставити під загрозу врожайність картоплі, який, як відомо, називають другим хлібом, так як при жаркій погоді рослини виробляють значно меншу кількість бульб. Проте команда біохіміків з Університету Ерлангена-Нюрберге з’ясувала, що з цим робити. Про це пише Sustainability-times.com.

Рослини картоплі дають найвищі врожаї при помірних температурах, тобто близько 21 градуса за Цельсієм вдень і 18 градусів за Цельсієм вночі.

— При таких температурах і при правильній довжині дня утворюється білок SP6A, який викликає утворення бульб, щоб підготувати рослину до більш холодним періодів, — пояснюють німецькі науковці.

Спека змушує рослини перемикатися на вирощування більшої кількості зелених пагонів і листя, але картопля майже не формує бульб. Науковці перевірили це дослідами, помістивши рослини в теплицю, де температура була 29 градусів вдень і 27 градусів вночі. Вони виявили, що навіть кілька бульб, що утворилися, містили менше крохмалю і проростали швидше, тому вони були менш поживними і досить скоро зігнили.

— Досі механізм, що запобігає подібні зміни в рослинах картоплі при високих температурах, не був відомий, — каже професор Уве Сонневальд, завідувач кафедрою біохімії в університеті Ерланґена-Нюрберге, який очолив наукову групу.

Але тепер його команді вдалося з’ясувати, що рибонуклеїнова кислота (РНК), що складається з 19 нуклеотидів, регулює утворення бульб у рослині і реагує на зміни температури. Вона неактивна при низьких температурах, але починає працювати при більш високих.

Деактивувавши цю невелику РНК в рослинах картоплі, дослідникам вдалося забезпечити, щоб картопля продовжувала виробляти бульби високої якості і в жарких умовах, тим самим добившись прогресу в захисті картопляної індустрії навіть в умовах глобального потепління.


Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram