За перше півріччя поточного року Україна експортувала плодово-ягідної продукції на суму $100 млн, що на 59% більше, ніж за аналогічний період 2017 року. Серед імпортерів українських ягід близько 50 країн, у тому числі країн Європейського Союзу, Африки, Європи та ряду країн Азії. При цьому експорт здійснювався з урахуванням фітосанітарних вимог країни призначення, особливо завдяки членству України в Світовій організації торгівлі та Міжнародній конвенції захисту рослин, повідомляють у прес-службі Держпродспоживслужби.
Водночас є низка країн, імпорт сільгосппродукції рослинного походження до яких потребує інспектування та підписання міжнародних договорів. Зокрема, в 2016 році було відкрито експорт яблук до Республіки Індонезія, а в 2017 році — експорт волоського горіха до Ірану. Зараз ведуться переговори для відкриття експорту українського яблука та лохини до Індії, Китайської Народної Республіки, Соціалістичної Республіки В’єтнам та Малайзії. Держпродспоживслужба уже направила відповіді на опитувальники до вищезазначених країн. Зокрема на завершальному етапі — відкриття експорту української черешні до Китайської Народної Республіки.
Водночас для розширення експорту українських ягід та фруктів на преміальні ринки українському виробнику та експортеру ще необхідно навчитися охолоджувати та пакувати свіжу продукцію, враховуючи кращі світові практики та вимоги, адже саме це стоїть на заваді розширенню українського експорту.