Науковці Інституту аграрної економіки визначили рейтинг найбільш рентабельних культур. Зокрема, ними стали шишки хмелю та насіння соняшнику.

Натомість рентабельність виробництва зерна, якого торік сільськогосподарські підприємства збільшили на 17,1% – до історичного рекорду у 70 млн т (!), не змінилась за останні два роки.

Проти 2017 року найбільше зріс рівень рентабельності вже згаданих шишок хмелю (з 17,7% до 60,9%), проса (з 24,5% до 34,7%), овочів закритого ґрунту (з 1,7% до 8,5%), кукурудзи на зерно (з 23,7% до 27,2%). Рентабельним стало виробництво насіння льону-довгунцю (18,6% проти -10,8% у 2017 році).

– Натомість втратили позиції найбільш рентабельні продукти 2017 року. Рентабельність виробництва ягідних культур зменшилася з 85,9% у 2017 році до 19,5% у 2018 році, винограду – з 51,6% до 22,6%, насіння ріпаку й кользи – з 43,6% до 31,1%, плодових культур – з 27,3% до 3,4%, вівса – з 21,2% до 10,3%, бобів сої – з 28,8% до 21,0%, – пояснив Юрій Лупенко, академік НААН.