Про гостру потребу йоду для розвитку деяких водоростей відомо давно. Що ж до сільськогосподарських рослин, то на сьогодні не доведений критичний вплив цього мікроелемента на їхній життєвий цикл. Однак певну роль йод в ньому таки відіграє. Зокрема, впливає на споживання кисню, а отже має вплив і на основні життєві процеси.

Засвоюваність йоду рослинами

Найкращу біологічну доступність для рослин мають водорозчинні форми йоду при позакореневому внесенні, оскільки йод легко проникає в мікроотвори в кутикулі рослин разом з водою. Засвоюваність йоду залежить від опадів і температури повітря рослини краще сприймають йод при підвищеній вологості.

Як зазначає польська науковиця Мажена Бродовська (Marzena Brodowska), листові овочі салат і шпинат краще реагують на позакореневе внесення йоду, тоді як коренеплоди, наприклад, картопля та морква, дають кращий урожай незалежно від способу внесення.

NB: Близько 60% засвоюваного рослинами йоду накопичується в листках, беручи безпосередню участь у біохімічних процесах рослин. Незначна кількість йоду міститься в зернах злаків, дещо більший його вміст у кукурудзі, бобових та травах.

Варто зазначити, що кількість йоду у різноманітних рослинних культурах в основному оцінюють з точки зору його доступності для тварин і людей. Так, найбільше мікроелементу містить шпинат, картопля, морква, спаржа та квасоля.

Функції йоду в рослинах

Достатня наявність йоду в рослинах важлива для синтезу білка. Він також є компонентом ферментів, коферментів, транспортних білків і регуляторів росту, підсилює стійкість рослин до інфекційних хвороб та стресових ситуацій.

Йод впливає на утворення тканин рослин, зокрема судинної, а також сприяє потовщенню клітинних стінок. Власне саме на стінках клітин йод в основному й осідає, завдяки чому допомагає рослині регенерувати після різноманітних пошкоджень.

Йод також активує захисні реакції рослин і зменшує проникність клітинних мембран для грибкових інфекцій. Ще одна важлива функція мікроелементу в тому, що він сповільнює переміщення поживних речовин від рослини до паразита.

Вплив йоду на сільгосп культури

Згідно з дослідженням польських науковців Університету Марії Кюрі-Склодовської, внесення йоду покращує рівномірність сходів сільськогосподарських культур, а також пришвидшує сходи.

У випадку з капустою відзначили позитивний вплив йоду на ріст і розвиток рослини, а також поліпшення структури качанів та зменшення втрат при зберіганні.

Дослідники відзначили також, що насіння рослин, які отримали позакореневе живлення йодом, стійкіше до хвороб та має поліпшені якісні параметри.

Наталія ГІРБА

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram