Вчені Наньянського технологічного університету (Сінґапур) генетично модифікували рослинний білок, який відповідає за накопичення олії у насінні та горіхах. Їхній запатентований метод може збільшити вміст олії на 15-18%. Про це повідомив ScienceDaily.
Інновація може допомогти світу у прагненні до сталого розвитку. Зокрема, через зменшення кількості земель, необхідних для вирощування олійних культур з одночасним збільшенням урожайності. Важливість винаходу у тому, що більшість олійних культур уже мають високий відсоток олії в своїх плодах або насінні і підвищити його за допомогою традиційних методів схрещування важко.
Білок WRINKLED1 (WRI1) відіграє важливу роль у контролі виробництва рослинної олії. Науковці у всьому світі вивчають вже більше двох десятиліть. Команді науковців під керівництвом доцента Гао Йонгуя та доцента Ма Вея зі Школи біологічних наук вперше вдалося сфотографувати білок з високою роздільною здатністю та детально описати його молекулярну структуру. Це дало змогу відібрати для модифікацій деякі частини білка, щоб покращити його зв’язування з ДНК.
Як і очікувала команда, модифіковані версії WRI1 збільшили зв’язування ДНК у десять разів порівняно з оригінальним WRI1. У кінцевому результаті це призвело до більшого вмісту олії в насінні.
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram