Науковці з Сум зареєстрували перший український сорт кіноа

Сумський національний аграрний університет зареєстрував перший український сорт кіноа. Про це повідомив проректор з наукової роботи СНАУ Юрій Данько.

Він зазначив, що група науковців на чолі з завідувачем кафедри рослинництва СНАУ Володимиром Троценко змогли “приручити” цю не характерну для України рослину та зареєструвати адаптований до наших кліматичних умов сорт Квартет.

Сподіваємося, що найближчим часом ця культура селекції СНАУ займе чільне місце у сівозміні на полях місцевих аграріїв, а каша з кіноа в раціонах наших захисників, зазначив Юрій Данько.

Додамо, що кіноа це вид лободи, який вирощують як зернову культуру завдяки їстівному насінню. Саме насіння, а не зерно є плодом кіноа, тому її відносять до псевдозернових культур. Листя рослини також вживаються в їжу як зелені овочі, але вони не мають комерційного значення. Кіноа має стародавнє походження, була одним з найважливіших продуктів харчування індіанських народів. У цивілізації інків кіноа була одним з трьох основних продуктів харчування нарівні з кукурудзою і картоплею. Інки вважали, що вона допомагає воїнам стати витривалішими.

Сьогодні кіноа найчастіше вживають люди з непереносністю глютену, вегетаріанці, спортсмени та ті хто намагається схуднути. Також дієтологи радять вживати її людям з цукровим діабетом, хворобами серцево-судинної системи або ожирінням.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram