Через зміни клімату аграріям степового регіону варто вирощувати озимі пшеницю та ячмінь замість проса та сої — ці культури краще переносять температурні коливання та засуху. Про це розповів заступник директора з наукової роботи Інституту сільського господарства степу НААН  Віталій Іщенко.

Згідно із дослідженням Світового банку про вплив зміни клімату на економіку України, найбільше зміни клімату відчують у Черкаській, Херсонській, Полтавській, Вінницькій та Кіровоградській областях. Саме тому науковці рекомендують фермерам з цих регіонів обирати краще адаптовані до температурних коливань культури.

Останні 10 років змінилася тенденція до підвищення температурного режиму в основні періоди вегетації сільськогосподарських культур. Краще засуху переносять озимі, бо використовують зимові запаси вологи. Періоди посухи змінюються надлишком зволоження це також накладає свій відбиток на розвиток культур, зазначив Віталій Іщенко.

Додамо, що на полях Інституту сільського господарства степу біля села Созонівка Кропивницького району посіяні озимі пшениця, ячмінь та соняшник. Тут вирощують рослини, які адаптовані до умов степового регіону. Працівники досліджують їх врожайність і потім радять аграріям, що садити краще.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram