У Київській та Полтавській областях під час проведення фітосанітарної експертизи сої виявили 2,2-3,6% насіння ураженого бактеріозом, 16-17,5% зерна — грибними патогенами (фузаріозом, аспоргіліум, альтернаріозом, пеніциліум, мукор); 1-2,6% насіння соняшнику — бактеріозом та 10,2-23% грибними патогенами (альтернаріозом, фузаріозом, пеніциліум, ботрітіс).
Крім того, наразі тривають обстеження зерносховищ, складських приміщень, перевірка насіннєвого матеріалу, продовольчого та фуражного зерна на наявність комірних шкідників. За результатами аналізу стану зерна встановлено, що фуражне збіжжя у господарствах Волинської області заражене борошняним кліщем у невисокій кількості, у Кіровоградській — комірними довгоносиками.
NB: За зниження температури повітря до -5-10°С варто охолоджувати зерно пасивним (відчинення дверей, вікон) або активним (вентилювання, пересипання зерна транспортерами) способами. Такий захід негативно впливає на розвиток комірних шкідників.
Спеціалісти Держпродспоживслужби наголошують, що контроль за станом зерна та зернопродуктів, що зберігаються, слід проводити постійно і в разі виявлення живих комірних шкідників проводити фумігацію дозволеними препаратами відповідно до чинних рекомендацій.