Майже повна відсутність переробки кавуна на території Херсонської області, найбільшого виробника ягоди, негативно впливає на розвиток галузі. Таку думку висловив секретар ГС “Асоціація виробників Херсонського кавуна” Юрій Палічев.



— Під переробкою мається на увазі в першу чергу підготовка для продажу у свіжому вигляді. Сюди входить сортування, калібрування, мийка та охолодження кавунів, фасування у відповідну тару для відправлення на місця реалізації. Тільки після такої доробки кавуни згодні брати на реалізацію великі торговельні мережі, тим більше — закордонні покупці, — пояснює він.

Таких сортувально-логістичних центрів, на думку Палічева, має бути не менше десяти на область. Але поки що громадська спілка веде переговори із господарствами та шукає охочих запустити принаймні один такий проєкт у якості пілотного, йдеться у повідомленні Херсонської ОДА.

Щоб виробництво кавуна було рентабельним, продукція повинна реалізовуватись максимально повно. І тут в нагоді стане відродження автентичних рецептів страв з кавуна, таких як кавуновий мед — бекмес, а також квашений кавун — продуктів, що є не тільки смачними, а ще й корисними, а головне — мають більшу додаткову вартість. Бекмес — унікальний продукт, який в Україні виготовлявся тільки на Херсонщині. Невеликими обсягами його виготовляють в області й зараз — на базі одного з господарств зеленого туризму. Продукт користується гарним попитом серед туристів.

Також Палічев додав, що є ідеї щодо створення інноваційних продуктів з насіння кавуна, яке також має багато корисних властивостей. Сучасні тренди здорового харчування, а також цікавість споживачів до харчових новинок та екзотики повинні сформувати попит на такі продукти.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram