Хоча у нас мало хто дивиться на просту кропиву як на промислову рослину. А дарма, заробити на її вирощуванні можна чималі гроші, пише agrarii-razom.com.ua.
Застосувань для звичайнісінької кропиви існує багато. У народній медицині з її допомогою лікують неймовірну кількість хвороб. Цікаво, що в Європі частіше використовують її кореневища, а в Україні — листя. Окрім ліків, з кропиви готують салати і соуси. Суп з молодої кропиви незамінний в цілях профілактики авітамінозу. Виготовляють з кропиви навіть пиво і вино.
Культивована сертифікована органічна кропива наразі надходить на ринок з ферм в Німеччині, Великобританії, Єгипту, Канади, Мексики та США.
Ціна на листя кропиви не органічного виробництва, а тобто для не медичного застосування становить приблизно 4 долари США за 450 г, а ось органічна кропива значно дорожче — від 10 до 28 доларів.
В Україні кропиву у промислових масштабах вирощують поки що в незначних обсягах. Частіше рослину збирають у дикій природі.
Мало хто знає про господарську цінність кропиви. Коноплеву кропиву вже давно і цілком успішно культивують у США, Німеччині, Швеції, та навіть в сусідній Білорусі. Там її вирощують, як повноцінну та високоврожайну кормову культуру. Її врожайність в 1,5-2,0 рази вища за традиційні кормові культури.
До того ж, коноплева кропива — багаторічна рослина. З кожного засіяного раз в 8-10 років гектару отримують по 800-1000 ц/га зеленої маси, а при зрошенні — ще більше. Таку кропиву можна вирощувати у всіх кліматичних зонах України.
Ще однією важливою особливістю кропиви є можливість бути індикатором або частково сповільнювати ґрунти від забруднення тяжкими металами.
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram