А ви знали, що рослини теж голодують? Для повноцінного життя їм може не вистачати цілої купи елементів — сірки, азоту, фосфору. Виявити, а потім і вилікувати рослини допоможе менеджмент ґрунтів.
Симптоми
Давайте пофантазуємо. Уявімо собі клініку для рослин. Стає погано кущеві картоплі, він прийшов до лікаря, розповів про симптоми, пройшов діагностику. А потім дізнався свій діагноз, отримав призначення, випив ліки і поправився. Звичайно, самостійно кущ картоплі все це зробити не може. Зате фермер чи агроном, як турботливий батько, може. Навіть повинен, якщо хоче зібрати хороший урожай.
Мало поживних речовин
Сьогодні GrowHow розповість, як визначити за зовнішнім виглядом рослини дефіцит необхідних речовин і мікроелементів, до якого «лікаря» потрібно відвести пацієнта (а точніше, що робити з ґрунтом, на якому ростуть рослини?), і як не просто врятувати, а тим більше подвоїти врожай.
— Дуже часто недолік поживних речовин в «організмі» рослини може бути схожий на хворобу, викликану вірусами або грибком, — говорить керівник відділу маркетингу агрохімічної лабораторії «Прайм Лаб Тек» Ольга Дигун. — Основні елементи, які впливають на здоров’я рослини, це азот (амінокислоти, білки), фосфор (цукор, передача енергії), калій (регулює водний режим рослини), а також сірка (амінокислоти, білки).
Кожен, хто вирощував картоплю, напевно бачив таку картинку. Листя на кущі швидко жовтіє, а прожилки залишаються зеленими. Під час збору врожаю виявляється, що картопля розтріскалася зсередини. Це брак азоту в «організмі» рослини.
На томатах нестача азоту проявляється в уповільненні росту. Старі листочки стають світло-зеленими, а згодом жовтіють. На зворотному боці листка вздовж основних прожилок може з’явитися пурпурне забарвлення. Зав’язь відпадає.
Дефіцит фосфору проявляється інакше. Листя стають темно-зеленими, при сильній нестачі — бурого або червонувато-бурого відтінку. Темне забарвлення з’являється спочатку на жилках. Спостерігається уповільнення зростання і розвитку рослини, більш пізнє цвітіння і плодоношення.
Дефіцит калію в малині і полуниці може привести до того, що листя стане зморщеним і злегка закрученим, плюс буде помітний крайовий опік.
Нестача сірки на кущах картоплі і кукурудзи проявляється у зміні кольору молодого листя. Воно світлішає, може з’явитися жовтувато-коричневий або білястий відтінок. Прожилки стають більш блідими, ніж навколишня тканина листа. Стебла коротшають, стають ламкими. Недостача сірки також відбивається на процесах синтезу в рослинах, перш за все, на синтезі білка. Збільшується час дозрівання врожаю.
Можна виділити комплексні прикмети голодування рослин:
- Азот — нижнє листя стає жовтого кольору
- Фосфор — листя стає фіолетовим
- Калій — нижнє листя — коричневого кольору
- Сірка — верхнє листя — жовтого кольору
До речі, найчастіше в ґрунтах, а значить, і в рослинах, не вистачає саме сірки. Справа в тому, що вона дуже легко розчиняється водою. Тому під час весняних дощів вона вимивається з землі відразу після вивільнення (природним шляхом ґрунт насичується сіркою під час розкладання органічних речовин). І при цьому належить до найбільш важливих елементів, які потрібні рослинам.
Низький рівень рН
Рослини також дуже чутливі до рівня рН. Від нього залежить, в якому обсязі сільськогосподарська культура буде засвоювати елементи, мікроелементи, мезоелементи. Якщо рослину посадити в землю, де рівень рН недостатній, вона починає хворіти. І скільки б фосфору, калію або азоту ми в неї не вводили, на користь це не піде — просто не засвоїться. Якщо в ґрунті низький РН, то і культура відчуває себе дуже погано.
NB: Наприклад, якщо посадити капусту в землю з низьким рівнем рН, то урожай зменшиться вдвічі!
Але є винятки. Деяким культурам, наприклад, лохині, навіть потрібен низький рівень рН. І «кислі» ґрунти для неї є оптимальними. Тому перед тим, як саджати в великих обсягах якусь культуру, потрібно обов’язково дізнатися спочатку, який рівень рН їй необхідний, і який рівень рН у ґрунті, де вона буде рости.
NB: Оптимальний рівень рН для більшості рослин — 6-7. А ось лохина чудово себе почуває в землі з рівнем рН 3,7 – 4,8. Томат в цьому ж ґрунті втратить врожайність на 25%, цибуля — на 20%, а капуста, як ми вже говорили, більше, ніж в два рази.
— Рівень РН в ґрунтах поступово знижується, — каже Ольга Дигун. — Це відбувається через те, що в землю вноситься велика кількість азотно-сірчаних добрив. А в результаті фільтрування і через опади вимивається луг. Велика кількість опадів впливає на зниження рН. Плюс рівень знижує кожна культура, яка росте на цій землі.
У кислих ґрунтах рослини сповільнюють ріст і розвиток. Там простіше розмножуються хвороботворні бактерії, мікроорганізми і шкідники, тому рослини більше хворіють. А добрива, що вносяться в ґрунт, не розкладаються.
Діагноз та лікування
Дослідити за симптомами, через що страждає рослина, можна спробувати своїми силами. Але допомогти поставити діагноз вирішити проблему раз і назавжди можуть професіонали — лабораторії та агрономи, які займаються дослідженням ґрунту.
Як це працює? Проводиться забір ґрунту на різних ділянках поля і відправляється на аналіз. Після дослідження лабораторія видає протокол випробування і рекомендації. Там вказані середні значення по полю всіх важливих речовин і мікроелементів, які містяться в ґрунті. Плюс визначається кислотність ґрунту. Скрізь позначений рівень насиченості — низький, середній, підвищений, дуже високий. У рекомендаціях міститься повна інформація по добривах для отримання бажаного врожаю.
Наприклад, фермер, який планує на 10 га поля вирощувати чорну смородину, відправляє ґрунт на аналіз. На виході він хоче отримати не менше 10-15 т врожаю з гектара. Після дослідження фермер дізнається, що на території всього поля знижена кислотність. Що азоту і сірки в ґрунті замало, фосфору, навпаки — занадто багато, а ось рівень калію — середній. Також він отримує рекомендації щодо внесення добрив. Упор йому потрібно зробити на фосфорі і калії. Також необхідно підживлювати ґрунт азотом, сіркою і магнієм. Все це — в декілька заходів. Плюс йому рекомендують провести вапнування ґрунту — внести в землю необхідну кількість вапна (яке також прораховують), яке нівелює кислотність. У результаті фермер не витрачає гроші на непотрібні добрива. А за рахунок правильного підібраних речовин урожай перевищує очікування.
Для кожної культури необхідно окреме дослідження. Щоб прорахувати ідеальний склад землі конкретно під неї.
4 питання про менеджмент ґрунтів
Як вибрати лабораторію?
Найважливіше — перевірте акредитацію лабораторії в міжнародних і національних центрах сертифікації. Стандарт ISO: 17025.
Скільки коштує?
Аналіз ґрунту без рекомендацій — від 1000 грн, з рекомендаціями — від 2000 грн.
Коли проводити?
Фахівці рекомендують робити це щороку. Після збору врожаю — повний аналіз, навесні, до посівної — контрольний. Справа в тому, що хімічні процеси в ґрунті відбуваються постійно. І добрива в них теж вливаються постійно. Тому рівень поживних речовин може змінюватися щосезону.
Як зібрати ґрунт на аналіз?
Є два способи. Простіше, звичайно, викликати представника лабораторії. Але його послуги оплачуються окремо. Можна зробити це і своїми силами за наступною схемою.
Потрібно вибрати територію, з плюс/мінус однаковою структурою ґрунту, яка буде оброблятися одним і тим же чином і засіватися однією культурою. У різних точках цього поля потрібно взяти 30 зразків землі сумарною вагою 0,5 кг. Глибина копання — до 30 см. Змішати усі зразки, уникаючи розсипання, видалити рештки рослин, розім’яти великі грудки землі (ні в якому разі не відкладати їх!). Все це запакувати в паперовий пакет і відправити в лабораторію.
Підготувала Ольга Кромченко
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram