Червневий опад зав’язків на яблуневих деревах вже майже закінчився, тому це хороший час для оцінки врожаю, а також для планування додаткового удобрення саду.

У цей період дерева в першу чергу потрібно збагатити азотним добривом. Оскільки азот є доволі рухливим компонентом в ґрунті, легко вимивається, його потрібно вносити кілька разів на сезон.

Останню, найменшу частку цього компоненту потрібно вносити в кінці червня, коли можна добре оцінити врожай. Якщо плодів мало, варто відмовитися від червневої дози азоту, щоб не стимулювати рослину до надмірного вегетативного росту. У випадку перспективного добрих або високих виходів, варто надати деревам додаткову дозу азоту у кількості близько 15-25 кг N/га.

NB: При визначенні дози слід врахувати як обсяг потенційного врожаю, так і силу росту: слабкі сади збагачуються вищою дозою, а сильні нижчою. Якщо є фертигація, то варто знизити дозу добрив, і вносити їх з водою.

Підживлення калієм також варто розділити на дві частини. Першу вносять ранньою весною, а другу  приблизно з червневим опаданням, якщо урожай досить високий. Це запобігає надмірному удобренню і несприятливому накопиченню калію в ґрунті, що призводить до поганого споживання магнію, кальцію і сприяє виникненню проблеми  при зберіганні.


Калієву дозу слід вибирати для типу ґрунту, розміру врожаю, сорту та вмісту компоненту в ґрунті (за результатами аналізів).

NB: Для таких сортів як Гала або Елстар калій вносять у червні з вищою дозою, близько 100 кг К2О/га. В інших сортах слід використовувати дозу 50-75 кг К2О. У випадку дуже високого вмісту K у ґрунті можна пропустити цю фазу удобрення впродовж двох-трьох років.

Для удобрення в червні можна використовувати як одно-, так і багатокомпонентні добрива. Так, зокрема, у випадку використання окремих добрив калій вносять тільки у вигляді сульфату калію. Азот у більшості садів варто вносити у формі нітрату амонію, однак для літніх сортів яблук можна використовувати нітратний азот у вигляді кальцію або нітрату калію. Селітра калію, безумовно, є дорогим добривом, але позитивно впливає на колір плодів.

За матеріалами SadyOgrody