В Україні найбільш перспективними для вирощуванням кунжуту є Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька і Дніпропетровська області. За роки незалежності України створено та внесено в Реєстр сортів рослин нові сорти кунжуту, що адаптовані до умов Півдня. Оригінатором цих сортів є Інститут олійних культур НААНУ, про це повідомляє видання “Аграрний тиждень“.

— На полях Асканійської дослідної станції кунжут почали вирощувати з 2013 року і продовжують досліджувати цю культуру дотепер. За ці роки кунжут зарекомендував себе як культура, дуже вибаглива до тепла й сонячного світла. Дуже важко отримати повноцінні сходи культури, бо при нестачі тепла у період проростання насіння сходи кунжуту затримуються у розвитку й зріджуються. При температурі нижче +15°С кунжут припиняє ріст. Високі вимоги до інтенсивного сонячного освітлення він висуває впродовж усього вегетаційного періоду, —  Віра Коновалова, молодший науковий співробітник Асканійська державна сільськогосподарська дослідна станція.

Зі слів науковців, кунжут дуже вибагливий до вологи, особливо у період сходів, у фазі бутонізації, під час цвітіння і плодоутворення. Однак і висока відносна вологість повітря є шкідливою для культури в усі фази вегетації, тому що викликає у нього хвороби. При вирощуванні на богарних землях, в умовах посухи, кунжут різко знижує врожай насіння. Висівати кунжут слід на структурованих ґрунтах, легких за механічним складом.

Кращим попередником для кунжуту є озима пшениця, зернові та бобові культури. На попереднє місце його слід повертати не раніше ніж через 6-7 років, щоб максимально убезпечитися від ураження хворобами й пошкодження шкідниками.

Кунжут високочутливий до внесення мінеральних і органічних добрив. Азотні добрива підвищують загальну продуктивність культури завдяки збільшенню кількості коробочок на рослині та насіння в коробочці, проте надлишок їх призводить до зниження вмісту олії. Фосфорні та калійні добрива підвищують олійність. Рекомендована доза добрив для Південного Степу N90P90. На ґрунтах із недостатнім вмістом калію вносять К30-40.

Кунжут сіють тоді, коли ґрунт на глибині 5-8 см прогріється до 16…18°С, широкорядним способом з міжряддями 45-70 см. Рекомендована густота стояння рослин у незрошуваних умовах така: за сівби з міжряддям 70 см 350-375 тис./га, з міжряддям 45 см 475-500 тис./га; на зрошенні: за сівби з міжряддям 70 см 475-500 тис./га, з міжряддям 45 см 625-650 тис. на гектар. Для отримання дружних сходів насіння кунжуту потрібно висівати в ґрунт на глибину 2-3 см. Глибше загортання призводить до запізнілих сходів і сильної зрідженості. Зрідженими будуть сходи і в разі висівання насіння в сухий та неякісно підготовлений ґрунт. На час висіву ґрунт має бути вологим, пухким і чистим від бур’янів. Обов’язковий захід прикотковування його після сівби.

— Кунжут добре реагує на внесення мікродобрив. В результаті проведених досліджень нами виявлено, що фізіологічно-активні речовини, до яких відносять регулятори росту рослин, мікродобрива та біологічні препарати, спроможні істотно підвищувати врожаї, покращуючи якість кунжуту. Крім того, вони підвищують стійкість до несприятливих умов, зокрема підвищених температур, нестачі вологи, фітотоксичної дії пестицидів та ураження хворобами, — зазначає Віра Коновалова.

Культуру збирають у фазі фізіологічної стиглості, коли рослини жовтіють, нижні листки всихають, насіння набуває типового забарвлення. Сорти кунжуту з коробочками, що розтріскуються, збирають роздільним способом. Скошують у валки, коли побуріють нижні коробочки. Після підсихання обмолочують комбайном. Сорти з коробочками, що не розтріскуються, збирають прямим комбайнуванням, використовуючи пристосування для дрібнонасіннєвих культур.

Очищене насіння зберігають за вологості не більше 9%.
Враховуючи сучасну тенденцію нарощування потужностей олійно-жирового комплексу країни, доцільно розширювати асортимент вирощування олійних культур за допомогою використання нових малопоширених рослин. Однією з них є кунжут, біологія якого відповідає кліматичним умовам зони Степу України, де за сприятливих умов культура може забезпечити врожай на рівні 15-20 ц/га.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram