Картопля — одна з найпопулярніших у світі культур, поступається за обсягом виробництва тільки пшениці, рису та кукурудзі. Серед сільськогосподарських культур важко знайти та­ку, яка могла б зрівнятись з картоплею за універсальністю використання. З неї виробляють крохмаль, спирт; сирови­ну, з якої одержують вітаміни, молочну кислоту, оцет, чи­мало інших продуктів. Не дивлячись на те, що картопля, яка вирощується по всьому світу належить до одного ботанічного різновиду, її бульби мають тисячі різновидів з великими відмінностями в розмірі, формі, кольорі, структурі, характеристиках готування і смаку.

В світі існує до 200 видів дикої картоплі і понад 4000 сортів, які створені за допомогою селекції. Нині в селекції картоплі виділився окремий напрям  створення дієтичних сортів з червоною, синьою або фіолетовою шкіркою і м’якоттю бульб. Цей напрям сьогодні активно розвивається в Японії, Південній Америці, Китаї, США, Південній Кореї і батьківщині картоплі Латинській Америці. В ногу з часом працюють і науковці-селекціонери України.

Сорт Huckleberry

Найбільш ранні сорти кольорової американської такої картоплі називаються Чорниця (Huckleberry) або Червона журавлина (Cranberry Red). Вони вирощуються в основному на Алясці, де дозрівають за 60-70 днів. Збирають урожай відразу, як тільки дозріють насіннєві коробочки на рослинах. Врожайність його для таких суворих умов вище середньої. Картоплини середнього розміру. Колір м’якоті на зрізі і шкірка, схожий на колір стиглої журавлини. Найбільше ця картопля підходить для смаження і салатів, так краще зберігається оригінальний колір картоплин. Не підходить для пюре і різних сдоб. Колір після варіння зберігається. Середня вага плодів 50 грам, максимальна – 100 гр. Врожайність висока з 1 кг «насіння» виходить 6 кг «плодів».

Сорт картоплі All Blue

Більш пізній сорт такої картоплі це Весь Синій (All Blue). Він має ще кілька назв, які говорять самі за себе. Російський чорний (Black Russian), Синій Шведський (Blue of Sweden), Фіолетова гора (Purple Mountain). Дозріває цей сорт за 80-90 днів, розмір бульб і врожайність середні. Цікаво, що в Америці вважають, що цей сорт завезений до них з Росії, де він широко поширений. Колір картоплин на зрізі рожевий чи фіолетовий. Добре підходить для смаження і для салатів. Виглядає дуже оригінально на блюді, особливо в поєднанні зі звичайною картоплею. Смакові та поживні якості добрі.

Сорт картоплі Purple Peruvian

Найпізніший сорт кольорової картоплі  Перуанський Фіолетовий (Purple Peruvian). Дозрівання до 110 днів, але його врожайність більше, ніж у двох перших сортів. Походження його губиться в недоступних передгір’ях Анд, де його вирощували ще древні інки. Смакові властивості його в основному подібні з іншими сортами. Але саме його оригінальна властивість його колір і всередині і зовні фіолетовий, майже чорний. Бульби середнього розміру і великі. Сорт стійкий до парші. Вимогливий до родючості грунту і зволоження.

Adirondack Blue  сорт отриманий в 2003 році селекціонерами Корнельского університету. Його бульби більш округлі, овальні, м’якоть фіолетова. Дуже смачний і урожайний (з 1 кілограма 5 кг врожаю) сорт середніх строків дозрівання. Середня вага плодів 50 г, максимальна 100 г.

NB: Враховуючи все більший інтерес населення до нових екзотичних продуктів харчування та їх значення для здоров’я, велика ймовірність того, що незабаром попит на кольорову дієтичну картоплю може значно перевищити пропозицію. Тому створення картоплі з кольоровою м’якоттю стає одним із перспективних напрямів селекції.

Смаки споживачів різняться: в Чилі віддають перевагу “жовтомясим” сортам; у Франції та Англії надають перевагу картоплі з білою м’якоттю; у Канаді та США віддають перевагу сортам з червоною, синьою і фіолетовою м’якоттю.

NB: Характерно, що природа забарвлення не є наслідком генної інженерії. Ці сорти створені на основі культурних і диких форм, які несуть гени певної ознаки. Сьогодні у світі налічується близько 200 видів картоплі і тільки 30% їх в певній мірі вивчені і залучені в селекційний процес. Таке різноманіття є основним джерелом для пошуку форм, стійких проти хвороб, шкідників, а тепер і для створення дієтичних сортів.

Як вже згадувалося вище, цінність цієї картоплі полягає в підвищеному вмісті антиоксидантів, і чим насиченіший колір м’якоті, тим більше їх вміст. Використання в їжу дієтичної картоплі допомагає захистити організм від багатьох серйозних захворювань. Науковці рекомендують щодня використовувати в їжу чотири-п’ять видів овочів і фруктів, до складу яких входять антиоксиданти. Тепер до таких овочів, як буряк, капуста брокколі, зелені овочі, додається ще й картопля з червоною, синьою або фіолетовою м’якоттю.

Встановлено, що деякі сорти картоплі з червоною м’якоттю можуть бути успішно використані в якості сировини для виробництва харчових барвників. В останнє десятиліття картопля з фіолетовою і червоною м’якоттю була запропонована як нове джерело природних харчових барвників, які нетоксичні і не завдають шкоди організму. Наприклад, у США вже є фабрики по виробництву кольорових чіпсів, в Південній Кореї з кольорової картоплі виробляють мило та косметичні засоби (омолоджуючі маски для обличчя). Страви з кольорової картоплі готуються такі ж, як з картоплі з білою, кремовою або жовтою м’якоттю. Молода, тільки що викопана різнокольорова картопля ідеальна для варіння, приготування на пару, смаження, запікання, годиться для приготування картопляних оладок, крокетів і хлібців. Щоб бульби при варінні не знебарвлювалися, їх варять 15-20 хв. у підсоленій воді. Для салатів краще відварювати кольорову картоплю в мундирі. Ефектно виглядають синє або червоне пюре, картопля-фрі, чіпси. Дуже оригінально і привабливо виглядають різні салати, до складу яких входить кольорова картопля.

При вирощуванні закордоном картоплі з м’якоттю від рожевого до темно-фіолетового кольору помічено, що такі сорти картоплі більш стійкі до несприятливих погодних умов. Їх частіше вирощують у північних районах США, Канади, в Скандинавії, і навіть на Алясці. Всі вони ранні або середньоранні, з терміном збору врожаю від 70 до 100 днів. Тому вони встигають дозріти навіть в суворих північних умовах Аляски.

У результаті роботи селекціонерів Інституту картоплярства Національної академії агарних наук України створено сорти картоплі з кольоровою м’якоттю Солоха та Хортиця.

В одержанні нових українських сортів фіолетової картоплі були використані міжвидові гібриди. Початковим матеріалом для них послужили материнські форми Південно-Американських культурних видів картоплі і українські селекційні сорти: Сантарка, Екзотик і Тірас. Був застосований класичний метод статевої гібридизації, в результаті чого отримані сорти з різним ступенем інтенсивності забарвлення м’якоті: від темно-фіолетовою до блідо-рожевою. У селекційній роботі знаходиться близько 120 отриманих зразків. Ця кількість дуже перспективна для отримання закріплених сортів з кольоровою м’якоттю.

Сорт Солоха

Солоха сорт cтійкий до звичайного біотипу раку картоплі, золотистої цистоутворюючої картопляної нематоди, фітофторозу, кільцевої гнилизни, іржавої плямистості, вміст крохмалю 20,5%, сухих речовин 27,1%. Врожайність 250-300 ц/га. Кількість бульб під кущем 12–15 шт., салатного типу, інтенсивне забарвлення м’якуша в синій колір, дуже смачний смажений. Споживчі якості 8 балів.

 

Хортиця — сорт столовий. Урожайність:35,0-37,0 т/га — наприкінці вегетації.

Особливості сорту:

  • Забарвлення м’якуша рожеве.
  • Має підвищений вміст антиоксидантів – бета каротин, лікопін, зеаксантин.
  • Дієтичний продукт, який використовують як профілактичний засіб для покращення роботи і лікування травної і кровоносної систем та зміцнення імунітету.
  • Придатний  для використання  як  природний барвник продуктів харчування.
  • Може використовуватись для  декоративного оформлення страв  (салатів, картоплі-фрі, пюре).

Рекомендовані зони вирощування:Полісся, Лісостеп Степ.

Догляд за фіолетовою картоплею

Окремі сорти фіолетової картоплі набагато вибагливіші і потребують більшого догляду, ніж звичайні сорти картоплі.

NB: Фіолетова картопля дуже схильна до впливу парші і частіше страждає від фітофтори листової. Колорадським жуком, в першу чергу, з’їдаються посадки фіолетової картоплі, незважаючи на високий ступінь обробки проти шкідників. Найбільш неприємним фактом залишається той, що при розмноженні вічками бульба картоплі наполегливо дрібніє, перетворюючись в дику форму.

Необхідні умови для кольорових сортів. Кольорові сорти картоплі більш вимогливі до детального виконання агротехніки, грунту і умов навколишнього середовища, ніж звичайні сорти.

Температура. Для росту і розвитку кольоровим сортам картоплі потрібен певний температурний режим. Бульби проростають при температурі + 6 + 70С, для росту і розвитку рослин оптимальна температура грунту + 20- + 21 0С, а для хорошої освіти бульб- + 15- + 18 0С. І більш висока, і більш низька температура призводить до зменшення врожайності. Поворотні заморозки небезпечні для кольорової картоплі. Сходи ушкоджуються низькими температурами вже при -2-3 0С. Дорослі рослини кольорових сортів також не стійкі до зниження температури.

Вологість. Картопля кольорових сортів особливо вологолюбна   порівняно зі звичними для нас світлими сортами. Для росту і розвитку цих рослин необхідна вологість грунту до 70-75% повної вологоємності.

Світло. Картопля не вимагає високих температур для росту і розвитку, однак це світлолюбна рослина. Листя і стебла картоплі повинні отримувати достатньо світла протягом усього світлового дня. Сонячне світло не повинно проникати до зростаючих під землею бульб. Під впливом світла в картопляних бульбах синтезується отруйна речовина соланін, а самі вони, і шкірка, і м’якоть, забарвлюються в неприємний зелений колір.

Грунт. Найбільш оптимальні грунту для вирощування картоплі, зокрема нових кольорових сортів, легкі і середні суглинисті грунти, осушені торфовища, заплавні грунти, супіщані дерново-підзолисті, а також чорноземні грунти.

Полив. Особливість картоплі в тому, що йому необхідно після проростання не менше 30 мм опадів кожні 7 днів. Недостатній полив призводить до таких негативних явищ, як парша, утворення скоринки на поверхні бульб. Надмірний же полив викликає хвороби листя (у тому числі фузаріозне в’янення). Достатній рівень зволоження грунту підтримає мульчування соломою або компостом.

Добрива. Під час посадки під картоплю вноситься гранульований суперфосфат і гранульована аміачна селітра. Інший варіант сульфат амонію і перегній. Після появи сходів рекомендується внести азотні добрива: 20-30 кг на гектар.

Підготував Юрій Носенко, канд. с.-г. наук

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram