Кліматичні зміни не дозволяють агровиробникам працювати за сталою схемою: кожен рік новий виклик. І потрібно розуміти: на що робити ставку — на агротехнології, насіння чи техніку? Адже є аграрії, які попри непрості умови, досягають неймовірних врожаїв. Так, ми нещодавно дізнались, що в непростому 2020 році у Вінницькій області, Калинівському районі сорт озимого ячменю ХАННЕЛОРЕ компанії «ЗААТБАУ ПРОБСТДОРФЕР УКРАЇНА»  показав рекордну урожайність — 117 ц/га. Тому вирішили проінспектувати, як перезимували та відновили вегетацію озимі культури селекції  SAATBAU PROBSTDORFER на Вінниччині, аби дізнатись у чому ж секрет: в особливій вінницькій землі, чи все-таки в селекції?
Зліва направо: Віктор Ліщенко, голова ФГ “Вільшанка”, Роман Задворний, агроном ПП “Задворний”, Олена Штановська, директор з маркетингу компанії “ЗААТБАУ ПРОБСТДОРФЕР УКРАЇНА”, Юрій Задворний, директор ПП “Задворний”, а також його старший син Юрій

«Насіння компанії «ЗААТБАУ ПРОБСТДОРФЕР УКРАЇНА» дає змогу прогнозувати та гарантує те, що в мінус ми не підемо»

Бути конкурентним на ринку сьогодні, особливо невеликим виробникам, — непросто. Адже часто вони навіть не мають змоги придбати якісне насіння. На Вінниччині фермери-одноосібники із села Вахнівка, що у Липовецькому районі, знайшли вихід із ситуації: самоорганізувались у спілку. Разом і насіння якісне легше придбати, і партії для продажу вирощеного сформувати.

— У 2006 році, коли відбулось розпаювання колгоспу: ми отримали паї — ділянки вийшли розмірами по 5-10 гектарів. Як в когось в сім’ї було 5-6 осіб, які працювали у колгоспах, то у них вийшло більше площі. І так ми почали працювати на своїй землі й організувались у спілку одноосібників, — розповідає Юрій Задворний, приватний підприємець із села Вахнівка, що у Липовецькому районі на Вінниччині.

На сьогодні у так званій спілці перебувають і малі одноосібники, і невеликі фермери, що обробляють і 150 гектарів. Загалом у самоорганізованій спілці мають в обробітку понад 2000 гектарів землі. Головною перевагою такого об’єднання стала можливість формування товарних партій при закупівлі насіння, добрив та засобів захисту рослин.

Фермери-одноосібники діляться враженнями про вирощування пшениці селекції SAATBAU PROBSTDORFER

— Завжди хочеться отримати якісне насіння, адже — це основа всього. Об’єднавшись ми отримали змогу закуповувати насіння нових сортів, й навіть закордонних. Адже усі разом ми формуємо гарну партію. Бо ніхто не хоче одноосібнику продати цих 500 кг, чи тонну зерна. І вже з 2019 року у нас налагодилась чудова співпраця з компанією«ЗААТБАУ ПРОБСТДОРФЕР Україна», яка постачає нам якісне насіння різних культур — пшениці, ячменю, сої, соняшнику, кукурудзи, гороху, — пояснює фермер.

За популярністю культур серед одноосібників першість тримає озима пшениця: на сьогодні тут вирощують загалом дев’ять сортів пшениці, далі кукурудза, соя, ячмінь, горох тощо. Працюють за класичною технологією, однак кліматичні зміни змушують хоч якось та адаптуватись, зокрема починають випробовувати міні-тіл.

Вахнівські одноосібники загалом вирощують дев’ять сортів озимої пшениці селекції SAATBAU PROBSTDORFER

Вахнівські одноосібники відкриті до всього нового, тому сміливо щороку випробовують на своїх полях новинки. У 2020 році висіяли вперше ранньостиглий сорт озимої пшениці БАЛІТУС та новий середньоранній АУРЕЛІУС. Попередником була також соя сорту СІНАРА, селекції від компанії «ЗААТБАУ ПРОБСТДОРФЕР УКРАЇНА».

— Попри те, що збирання сої затягнулося через дощі, то відповідно сіяли озиму пшеницю пізнувато — як бачите, сходи отримали дружні. Перезимівля теж пройшла успішно, — оцінює посіви Юрій Задворний.

Одноосібники розповідають, що попри непрості умови перезимівлі й минулого року, коли всю зиму в їхній зоні тривали дощі, й цього року, коли зима була малосніжною та холодною у сортів озимини селекції SAATBAU PROBSTDORFER такого поняття як погана зимівля немає.

Вперше минулого року випробували сорти озимого ячменю ярий ПАУЛА та середньостиглий озимий АРКАНДА.

NB: До слова, сорт АРКАНДА сформував урожайність 60 ц/га, що у минулорічних непростих умовах можна вважати рекордним врожаєм! 

Оскільки ціни високої не було на зерно, то вперше спробували переробити на крупу.

— Крупа вийшла відмінна. Нам вже на переробці сказали: сійте горох, цей же ячмінь, пшеницю. Усе насіння беремо селекції SAATBAU PROBSTDORFER. Ми відколи почали брати насіння австрійської селекції, то й товарні партії зерна здаємо тільки 2-3 клас. Про фураж — ми вже забулися. Коли ми здавали зерно на млин, там нам провели аналіз і сказали, що у нас дуже висока якість зерна і забрали «з руками» нашу продукцію, тоді ми стали цікавитись, чи можна продати її дорожче, як більш якісну, — наголошують фермери.

Дослідження ґрунтів, посівного матеріалу та вирощеного зерна це ті інструменти, без яких складно оцінити ситуацію та спрогнозувати рентабельність. Коли до вахнівських одноосібників долучився молодший син Юрія Задворного Роман, який за освітою агроном, то усі показники почали ретельно контролювати.

Представники компанії “ЗААТБАУ ПРОБСТДОРФЕР УКРАЇНА” завжди надають фермерам консультаційну підтримку

— У 2019 році ми почали робити аналізи зерна на схожість, зокрема, в лабораторії Інституту кормів. Ми туди на дослідження віддавали усе насіння, яке отримували від ЗААТБАУ ПРОБСТДОРФЕР УКРАЇНА. І от що цікаво, аналізи засвідчили повну відповідність до етикеток: 97-98% схожість, енергія проростання десь 95%, і ми звичайно бачимо це фактично, по посіву. Ми були вражені, бо зазвичай в Україні такого не буває, — розповідає агроном.

Сою також висівають тільки австрійської селекції сорти ЛІССАБОН, КОРДОБА, СІГАЛІЯ. Це все ранньостиглі сорти, які достигають впродовж 110 днів. А цього року будуть випробовувати новий ультраранній сорт сої АДЕССА,  який достигає за 80-85 днів. Це є додатково перевагою, що дозволяє встигнути зі сівбою озимини.

Читайте також: Врожайні агротехнології сої: австрійський досвід

NB: А озима пшениця це стратегічна культура для одноосібників.

— Минулого року на сою суттєво повпливала посуха. Врожаїв високих ми не отримали, але й в збитках не були. Що нам подобається, які б не були умови, насіння компанії «ЗААТБАУ ПРОБСТДОРФЕР УКРАЇНА» дає змогу прогнозувати та гарантує те, що в мінус ми не підемо, — зазначає Роман Задворний.

Для успішного вирощування велике значення мають дві складові: селекція і технологія

У ПОСП «Дружелюбівське», що у Калинівському районі на Вінниччині, мають в обробітку близько 1120 гектарів землі. Вирощують соняшник, кукурудзу, пшеницю, ячмінь та ріпак, левову частку посівів засівають насінням австрійської селекції компанії SAATBAU PROBSTDORFER.

Надія Патинська, головний агроном ПОСП «Дружелюбівське» (ліворуч) та Олена Штановська, директор з маркетингу ТОВ “ЗААТБАУ ПРОБСТДОРФЕР УКРАЇНА”

— Ми висіваємо тільки іноземну селекцію, беремо два-три сорти, обираємо і дивимось, який кращий, — розповідає Надія Патинська, яка працює головним агрономом у ПОСП «Дружелюбівське» вже понад 10 років.

Надію Антонівну ми спіймали в полі. «Сіємо тепер з досвітку до пізнього вечора, щоб встигнути», зізнається та проводить нас на поле озимого ріпаку.

Минулого року тут висіяли гібрид озимого ріпаку КЛАРУС селекції SAATBAU PROBSTDORFER зібрали найбільший врожай серед місцевих фермерів 33,5 ц/га.

— Для минулого року це був колосальний врожай. У цьому році, крім КЛАРУСА, висіяли також середньостиглий гібрид МЕМФІС, — зазначає Надія Антонівна.

Гібрид озимого ріпаку КЛАРУС селекції SAATBAU PROBSTDORFER висівали восени у непростих умовах. Попри те, і сходи отримали відмінні, і перезиміля пройшла успішно

Ріпак сіяли з густотою 500 тис. насінин на гектар. Бо погода була надто посушлива й агроном сумнівалась, чи взагалі вдасться отримати сходи. Але після посіву пішов дощ, і ріпак дав дружні сходи.

— Попередником ріпаку була озима пшениця. Після жнив ми зробили оранку та культивацію. Сіяли ми наприкінці вересня. А на початку жовтня пішов дощ. З осені ми нічого не вносили, крім ґрунтового гербіциду, бо не впевнені були, чи навіть перезимує. А взяв та й зійшов — он який! — ділиться пані Надія. — А навесні — провели боронування, внесли по мерзлоталому ґрунту 100 кг сульфату амонію і внесли 100 кг/га КАС. Ще плануємо дати селітру 150 кг/га та бор. Ось вся така наша технологія. У нас нічого особливого немає.

Гібрид Кларус, фото станом на 29 квітня 2021 року. Посів 30 вересня 2020 року

За близько 40 років досвіду роботи агрономом Надія Патинська переконалась: для успішного вирощування велике значення мають дві складові: селекція і технологія.

— Щодо технології, то ми мусимо реагувати на кліматичні зміни. Тому вже плануємо придбати сівалку Mzuri і працювати без оранки. Бо ми бачимо, що в останні роки у нас з’явилось таке явище як сильні вітри та пилові бурі, які зносять верхній шар ґрунту. Крім того, потрібно зберігати вологу. Будемо пробувати під озимі культури працювати по ноу-тіл, — зазначає агроном. — А щодо селекції, то ми сіємо в основному насіння іноземної селекції — австрійської, німецької, бо воно на наших полях дає вищі врожаї, аніж сорти української селекції.

Плідно з компанією «ЗААТБАУ ПРОБСТДОРФЕР УКРАЇНА» у ПОСП «Дружелюбівське» працюють вже четвертий сезон. Сорти озимої пшениці БАЛІТУС, РОЛАНД, БАЛАТОН зарекомендували себе за якісними, так і кількісними показниками. Цього року вперше взяли на пробу гібриди кукурудзи селекції SAATBAU PROBSTDORFER.

— Сорт озимої пшениці РОЛАНД ми висівали із завищеною нормою — 5,6 млн на гектар. Я завжди даю більшу норму, бо невідомо, яка буде перезимівля. Почали сіяти наприкінці вересня, а завершили вже у жовтні. Але перезимувала дуже добре, самі переконайтесь, яка пшениця, — показує Надія Антонівна. — Селекцію SAATBAU PROBSTDORFER можна визначити й візуально: колоски великі та гарні.

Цьогорічний сезон з одного боку видається кращим, порівняно з минулим роком, водночас до жнив ще далеко. Але вінницькі агровиробники впевнені: австрійська селекція це їхня гарантія від усіх погодних негараздів.

Тетяна ТИМОШЕНКО

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram