Херсонщина ризикує втратити до третини врожаю польового кавуна через спеку, яка панує у пік достигання. Тому кавун треба забирати з баштану, бо за три-чотири дні він може запектися у власній оболонці. Забрати вдається далеко не все, тому що гуртові покупців недостатньо, вивозити солодку ягоду самотужки не кожен аграрій «подужає».

— Чимало власників баштанів нині перейшли на вирощування тонкокорих сортів імпортної селекції. Вони й справді солодші та привабливіші для покупця, ніж відомі ще з часів СРСР сорти «Астраханський», «Мелітопольський», «Княжин» тощо. Але є й суттєвий недолік: «новачки» не такі витриваліші на спеку. І якщо такі кавуни вчасно не забрати з поля, від 30 до 40 відсотків врожаю можна списати у втрати. Як не дивно, але за подібних обставин у певному виграші будуть не дуже дбайливі власники баштанів, котрі не організували прополювання бур’янів. У їхньому затінку достиглий кавун збережеться краще, — коментує голова фермерського господарства «Зоря Каховщини» Леонід Кириченко



Урожай баштанних аграріїв Таврії нині ладні віддавати задешево, аби заробити хоч щось. І комерсанти цим охоче скористалися: гуртові ціни на солодку ягоду миттю впали.

«За кілограм кавуна нині дають копійок п’ятдесят, і то гуртовики зі своїми фурами ще пошукати треба, — зазначає директор сільгосппідприємства у селі Клини Олешківського району Херсонщини Леонід Сиваков. – Між тим, собівартість баштанних доходить до 80-90 копійок за кілограм. Виходить, продавати їх селяни зараз «приречені» собі на збиток».

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram