Картопля — «другий хліб» для українців. Однак, знайти на торгових полицях вітчизняну бараболю хорошої якості останнім часом стало досить складним завданням. А те, що представлено у торгових мережах часто далеко від ідеального. То куди ж поділась вітчизняна картопля, і чому ринок України щороку все більше заполоняє імпорт?

Аби зрозуміти, що Україні є до чого прагнути подивіться на цифри.

Зауважимо, що тільки 5% із усього ринку картоплі в Україні виробляється у професійних господарствах. 95% це домашні господарства.

При цьому чи не всі 5% забирають на виробництво чіпсів та фрі. Таким чином, знайти на полицях супермаркетів вітчизняний продукт високої якості неймовірно складно.

Значну частку ринку картоплі в Україні забирають виробники з Білорусії і Росії.

— За останні роки ринок України заполонила картопля із сусідньої Білорусії і Росії, — говорить менеджер з оптових продажів компанії «Hermes» Сергій Бородавка. — І це тому що в Україні не вистачає сховищ, аби вберегти урожай, при цьому наші сусіди свого часу зробили значні інвестиції і зараз мають достатньо сховищ.

Основні тенденції ринку картоплі України на 2020 рік:

  • Зростання ціни на товарну картоплю з 3-4 грн/кг до 7-10 грн/кг
  • Орієнтація на модернізацію сховищ (нестача на 1,2 млн т) та інвестиції у переробку (чіпси, фрі).
  • Оновлення насіннєвого матеріалу в професійних та домашніх господарствах.
  • Збільшення площ вирощування з поливом.


Основні гравці на ринку

Чіпси Картопля фрі:
Компанія Монделез, виробничі потужності в Київській області «Чіпси Люкс». Потужність приблизно 40 тис. тонн на рік.

«Клуб Чіпсів» в Дніпропетровській області, потужність 25 тис. тонн на рік.

ТОВ «Сандора» (Lays) виробничі потужності в Миколаївській області розраховані на 250 тис. тонн на рік.

«Інтерагросистема» Чернігівська область. Потужність 20 тис. тонн на рік. Напрямок реалізації: внутрішній.

«БестПотейто» Черкаська область запуск заводу в 2020 році.

Крохмаль:

В Україні є 5 крохмальних заводів, які розташовані в Чернігівській, Тернопільській та Житомирській областях.

Найбільший завод «Вимал» Чернігівська область

 

 

Значною проблемою цього року став для українських виробників й імпорт крохмалю із-за кордону у таких масштабах, що розглядалось навіть питання про зменшення потужностей заводу «Вимал» у Чернігівській області.

Основні проблеми ринку перероблення:

  • Відсутність іноземних інвесторів.
  • Розмір інвестицій (у тому числі в полив).
  • Розташування.
  • Логістика.

— Переробка картоплі щороку збільшується. Лідерами за переробкою у світі є Нідерланди, Бельгія… Ці країни досить мало вирощують картоплі, але є країнами-лідерами, — говорить менеджер з оптових продажів компанії «Hermes» Сергій Бородавка. — Україні, вочевидь, потрібно переймати цей досвід.

Які тенденції будуть на ринку в 2020 році?

  • Дефіцит вирощування товарної картоплі через зміну клімату (посуха).
  • Здорожчання вартості за 1 кг може сягнути більше 7-8 грн/кг.
  • Запит на миту та чищену картоплю для продажу в супермаркеті.

Картопля почищена і порізана, запакована у вакуум з чітким маркуванням «для смаження», «для варки» тощо буде все більше у тренді.

Підготувала Ірина Прохорчук

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram