Зміни клімату прогресують і неабияк впливають на сільське господарство. Екстремальні погодні явища через збільшення концентрації вуглекислого газу, зокрема посуха, частішають і змушують аграріїв та агронауковців детально аналізувати вплив кліматичних змін на конкретні культури, щоб знайти нові вектори розвитку і способи господарювання. Професор Малкольм Хавкесфорд (Malcolm Hawkesford) з науково-дослідного інституту Ротамстед у Великобританії проаналізував вплив високих температур, посухи та зміни клімату на вирощування пшениці.
— Пшениця чутлива до дефіциту води та високої температури на усіх стадіях розвитку, — зазначив він. — Ці фактори спричиняють зниження врожаю. Згідно з моїми дослідженнями, це відбувається головним чином через зменшення кількості зерен на м2. І навіть якщо загальна маса тисячі зерен збільшується, вона все одно не компенсує зменшення урожайності внаслідок зменшення кількості зерен на м2.
З іншого боку, прогнози показують, що чимраз більша концентрація вуглекислого газу може позитивно впливати на врожайність, зменшуючи втрати внаслідок несприятливих погодних умов і навіть впливати на збільшення врожаю через збільшення маси зерна. Однак, як наголосив професор, для цього потрібно вирощувати стійкі до високої температури повітря та періодичної нестачі води сорти. І саме тут велику роль відіграє селекція. Малкольм Хавкесфорд зазначив, що селекційна робота в напрямі сортів пшениці має бути спрямована на виведення сортів, які ефективно використовують світло, краще наповнюють зерно та мають високі фенологічні показники — тобто властивості пристосовуватися до погодних умов.
— Підвищення температури призведе до того, що рослини будуть рости швидше і, таким чином, можна уникнути проблем з деякими недоліками, — пояснив професор.
Однак доведено, що збільшення концентрації СО2 на посівах, може негативно впливати на вміст поживних речовин у зерні, а також на розподіл білка в ньому. За словами професора, він більше зосередиться на зовнішніх шарах, під плодовим насіннєвим покривом, що може вплинути на якість помелу.
Підготувала Наталія Кузьо
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram