Погодні умови України сприятливі для вирощування земляного горіха, або чуфи. Про це AgroPortal.ua розповів фермер, фахівець з вирощування горіха Юрій Осадчий.

Він стверджує, що чуфа відноситься до традиційних для України, однак забутим культурам. Раніше вона була відома під назвою смикавець або сить. Останнє пов’язано з тим, що горіх дає швидке насичення, бо має в складі до 35% жирів, 25% цукру і багато білка. А ще йод, магній, натрій, калій, селен, фолієву кислоту і багато іншого.

Раніше чуфу гектарами вирощували на Херсонщині для Одеської кондитерської фабрики. Зараз невеликі насадження мають поодинокі виробники в Київській, Полтавській, Тернопільській та інших областях.

Осадчий зазначає, що сам вирощувати чуфу почав 8 років тому з 4-х горішків, які привезла з Казахстану тітка. Його ділянки розташовані в Бориспільському і Баришівському районах Київської області.

Використовую тільки ручну працю, — каже він. — Вихід врожаю дуже високий. У цьому сезоні висадив на сотку кілограм горішка, зібрав 70 кг.

З минулого року фермер зайнявся перероблюванням. Виготовляє з горішком печиво чуфарікі, а також чуфо-мед. А зі стебел робить подушки. Нещодавно з’явилася ідея заварювати з коренів смикавця чай.



 Чуфу поряд з амарантом вчені називають їжею майбутнього. Вона дуже невибаглива до вирощування та надзвичайно корисна, — додає Осадчий.

Згодом планує розширювати виробництво, проте виникає проблема з реалізацією.

— Поки торгові мережі не змінять політику відносин з фермером, не маю бажання з ними працювати, — говорить він.

І пояснює, чому: крім стандартної націнки шляхом маркетингу ритейлери здорожують товар ще мінімум на 30%. Тож фінальний цінник буде досить високим для кінцевого споживача.

Однак в цілому виробництво чуфи Осадчий вважає перспективним і готовий ділитися досвідом і навіть посадковим матеріалом з початківцями.

— Насіннєвий матеріал — це майже 70% успіху. Але зараз на ринку багато неякісних пропозицій. Горішок не проростає взагалі або дає слабкі сходи, — ділиться фермер.

Часто це відбувається тому, що його починають збирати до моменту дозрівання — ще у вересні, тоді як оптимальні терміни наступають з середини жовтня, додав він.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram