Перебої у електропостачанні стали однією з головних проблем виробників, переробників свинини, роздрібної торгівлі та споживачів. Фахівці аналітичного відділу асоціації «Свинарі України» розповіли про те, як відключення електроенергії впливають на роботу ринку.

Відключення електропостачання безпосередньо впливають як на цінову ситуацію на ринку свинини, так і на сам формат роботи його операторів. Вже місяць переробники стикаються з відмовами від попередньо замовленої охолодженої свинини, переносами поставок та вимушеним переглядом графіків виробництва та/чи відвантаження готової продукції.

У середині жовтня чимало операторів мали значні перехідні залишки продукції та часті випадки її повернення. У відповідь на це переробники зменшили обсяги заготівлі та завантаженість забійних цехів щонайменше на 20-30%.

На планову реалізацію товарних партій істотно вплинули і зміни попиту. Це посилило тиск на ціни на тлі сезонно активнішого приросту живої маси тварин. Зокрема, з другої декади жовтня перебої електропостачання підсилили сезонне просідання цін закупівлі свиней забійних кондицій.

— Ринкові цінові коливання — не єдині зміни, адже зростають і  витрати на енергоресурси. Вартість кіловата електроенергії, отриманого від дизельного генератора, удвічі-тричі вища за стандартну. Однак і виробники, і переробники змушені йти на такі витрати, оскільки довготривале відключення електроенергії призводить до більших виробничих втрат та вищої собівартості продукції, — розповіли аналітики.

Підприємства, які не встигли заздалегідь «підстрахуватися» для забезпечення безперебійної роботи наразі змушені адаптуватися під графіки відключень, очікуючи по 3-5 тижнів на поставку генераторів з-за кордону. Проте не всі технологічні процеси можна підлаштувати під графік (наприклад, кормовиробництво), тож, як зазначили фахівці, резервне джерело живлення ― необхідна умова роботи сьогодні.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram