Експорт сухофруктів з України в листопаді 2019 року зріс на 36%, у порівнянні з листопадом 2018 року. В цілому ж за перші шість місяців сезону 2019/20 років з України було експортовано 0,9 тис. тонн сухофруктів — на 18% більше, ніж за той же період попереднього сезону. Про це повідомляє EastFruit.
Попри зростання експорту, Україна традиційно залишається нетто-імпортером сухофруктів, оскільки кліматичні умови країни не дозволяють масово сушити фрукти та ягоди під сонцем, без використання твердого палива, електроенергії, газу або інших джерел енергії.



За перші шість місяців сезону, в Україну було завезено близько 4,8 тис. тонн сухофруктів — тобто імпорт перевищував експорт приблизно в п’ять разів.

Головними постачальниками сухофруктів в Україну традиційно є Туреччина і країни Центральної Азії, такі як Узбекистан і Таджикистан. Серед великих постачальників сухофруктів в Україну також Чилі, Аргентина, Молдова і Китай.

— Ми відзначаємо значне зростання інтересу до виробництва сухофруктів в Україні в останні роки, всупереч зростанню вартості енергії на внутрішньому ринку. Однак, з огляду на необхідність витрачати енергію на сушку, українські виробники можуть створювати підприємства, що виробляють продукцію високої якості, яку неможливо отримати при сушінні продукції під сонцем у країнах Центральної Азії, — зазначив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО)Андрій Ярмак.

Найбільшими світовими імпортерами сухофруктів є США, Німеччина, Великобританія, Китай і Франція, а більше всіх сухофруктів експортують Таїланд, Туреччина, США, Німеччина та Чилі.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram