Інститут аграрної економіки підрахував, що рівень рентабельності вирощування проса у сільськогосподарських підприємствах за підсумками 2019 року складатиме 47,2 %. Це найвищий показник серед усіх основних видів сільськогосподарської продукції, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, просо і 2018 року відзначалося високим рівнем рентабельності (34,7 %), однак поступалося хмелю (60,9 %). У 2019 році хмелярство дещо здало свої позиції щодо ефективності виробництва (42,7 %), поступившись лідерством не лише просу, а й житу (43,2 %).



Загалом рівень рентабельності виробництва рослинницької продукції у сільськогосподарських підприємствах у 2019 році зменшиться до 9,6 % проти 25,5 % у 2018 році. зазначив науковець

Крім хмелю, менший, ніж за попередній рік, рівень рентабельності виробництва зернових культур (відповідно 6,3 % проти 24,9 % у 2018 році), соняшнику (22,2 % проти 32,5 %), сої (2,6 % проти 21 %), ріпаку (9,6 % проти 31,1 %), овочів закритого ґрунту (4,2 % проти 8,5 %) та винограду (6,5 % проти 22,6 %).

При цьому серед зернових рівень рентабельності зменшився лише по основних культурах: пшениці (з 24,6 % у 2018 році до 16 % торік), кукурудзі на зерно (з 27,2 % до 0,6 %), та ячменю (з 25,6 % до 11,0 %).

Збитковим, як і у 2018 році залишилось виробництво цукрових буряків (- 16,3 %), тоді як збиткові жито, гречка та горох у 2019 році стануть прибутковими.

Торік саме рослинництво забезпечило прибутковість сільськогосподарської діяльності агропідприємств, що сприятиме подальшому поглибленню спеціалізації останніх на цьому напрямі на користь найбільш рентабельних культур, підсумував Юрій Лупенко.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram