Доступ на європейський ринок свинини вимагає значних зусиль від українських виробників — Сергій Касьянов

Редакція GrowHow.in.ua   2023-02-02
При сьогоднішніх курсових реаліях імпорт свинини у живій вазі в Україну не вигідний. Про це GrowHow повідомиола пресслужба агрохолдингу KSG Agro із посиланням на голову ради директорів компанії Сергія Касьянова.

Експерт зазначив, що імпорт свинини в Україну за нинішнього фіксованого курсу долара може бути економічно доцільним, якщо вона коштує не менше 65 грн/кг у живій вазі. Наразі ж вигіднішим є вирощування свиней усередині країни.

На думку Сергія Касьянова, якщо ціни на живих свиней перевищать цю цінову позначку, може повторитись ситуація попередніх кількох років, коли українські м’ясокомбінати переробляли переважно імпортне сире м’ясо.

Читайте також: На українському ринку живих свиней почали відновлюватись ціни

Аграрій наголосив, що через зупинення роботи багатьох підприємств галузі у Донецькій та Харківській областях внаслідок війни, конкуренція виробників суттєво зменшилася. Через зменшення пропозиції попит на свиней зріс, а, внаслідок невигідності імпорту, виробляти свинину в Україні стало вигідніше. Однак українським виробникам дуже важко конкурувати з європейськими свиногосподарствами. Останні отримують відповідні дотації з бюджету Євросоюзу, тоді як в Україні тваринники позбавлені держпідтримки.

— Дуже добре, що двері в ЄС відкриті, треба бути підготованими, щоб туди ввійти. Також потрібно, щоб уряд працював з нашими виробниками і переробниками, підтримуючи їх, незважаючи на війну, — зазначив Сергій Касьянов.

Голова Ради директорів KSG Agro додав, що доступ на ринок ЄС не є легким через жорсткіші стандарти якості, більш складну логістику і дуже складну сертифікацію продукції, тож вимагає великих зусиль від українських виробників.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram