До Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва на 2020 рік занесено декілька суб’єктів господарювання, які пропонують для реалізації насіння пшениці спельти озимої та пшениці полби звичайної. Обидві культури мають давню історію вирощування і з кожним роком набувають все більшої популярності.
Пшениця спельта (Triticum spelta L.), споріднена м’якій пшениці, є одним із забутих «античних» злаків. Регіон походження спельти досі чітко не визначено, але вона разом з полбою (Triticum Dicoccum) вирощувалась на території України ще у 5-6 тисячолітті до н.е. Тоді полба була тут головною зерновою культурою.
Потім їм на зміну прийшли види пшениць з легким вимолотом — пшениця м’яка (Triticum Aestivum) та пшениця тверда (Triticum Durum), які сьогодні займають основні площі. На це вплинули їхні важливі характеристики — голозерність та висока врожайність.
В останні десятиріччя в Україні, як і в інших країнах світу, зростає інтерес до спельти і полби, як до культур для органічного землеробства й основи здорового харчування. Тому відбувається відродження вирощування цих пшениць на великій території, що охоплює країни Західної та Східної Європи, включаючи Україну, Середземномор’я, Канаду, США, Австралію.
NB: Дослідженнями встановлено, що у плівчастих видів пшениць менша реакція на збідненість ґрунту, вони добре переносять низькі температури на різних стадіях розвитку. А основне — показують високу якість продукту при органічній системі землеробства (за відсутності використання мінеральних добрив та засобів захисту).
Високі якісні показники, особливо це стосується вмісту протеїну (до 25%) та клейковини (до 50%), дають змогу використовувати борошно зі спельти як окремо для виготовлення хлібобулочних й макаронних виробів, так і як поліпшувач до низькоякісного борошна. Спельту цінують не лише за високі якісні показники, а й за відмінні смакові властивості. Вона використовується у хлібопекарстві, виготовленні круп, макаронів і в дитячому харчуванні.
Пшениця полба споріднена твердій пшениці. Вона більш давня за походженням, ніж спельта. Батьківщина її — Близький Схід, де найдавніші археологічні знахідки її датуються 8-9 тисячоліттями до н.е. За якістю полба перевищує спельту. З зерна полби одержують високоякісну крупу для виготовлення каші відмінних смакових якостей, ароматну, з дієтичними властивостями, придатну для дитячого харчування.
Наразі в Україні зареєстровано такі сорти пшениці спельти (озимої), як Зоря України та Європа, отримані Всеукраїнським науковим інститутом селекції, та сорт Евріка, а також три сорти пшениці полби звичайної — Голіковська, Романівська, Юніка.
Вирощування і переробка обох культур — процес не простий. Цим пояснюється висока вартість виробів з них. Саме шляхом селекції можна усунути недоліки спельти та полби і при цьому зберегти їх цінні властивості.
За матеріалами ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram