До Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва на 2020 рік занесено декілька суб’єктів господарювання, які пропонують для реалізації насіння пшениці спельти озимої та пшениці  полби звичайної. Обидві культури мають давню історію вирощування і з кожним роком набувають все більшої популярності.

Пшениця спельта (Triticum spelta L.), споріднена м’якій пшениці, є одним із забутих «античних» злаків.  Регіон походження спельти досі чітко не визначено, але вона разом з полбою (Triticum Dicoccum) вирощувалась на території України ще у 5-6 тисячолітті до н.е. Тоді полба була тут головною зерновою культурою.

Потім їм на зміну прийшли види пшениць з легким вимолотом пшениця м’яка (Triticum Aestivum)  та  пшениця тверда (Triticum Durum), які сьогодні займають основні площі. На це вплинули їхні важливі характеристики голозерність та висока врожайність.

В останні десятиріччя в Україні, як і в інших країнах світу, зростає інтерес до спельти і полби, як до культур для органічного землеробства й основи здорового харчування. Тому відбувається відродження вирощування цих пшениць на великій території, що охоплює країни Західної та Східної Європи, включаючи Україну, Середземномор’я, Канаду, США, Австралію.

NB: Дослідженнями встановлено, що у плівчастих видів пшениць  менша реакція на збідненість ґрунту, вони добре переносять низькі температури на різних стадіях розвитку. А основне показують високу якість продукту при органічній системі  землеробства (за відсутності використання мінеральних добрив та засобів захисту).

Високі якісні показники, особливо це стосується вмісту протеїну (до 25%) та клейковини (до 50%), дають змогу використовувати борошно зі спельти як окремо для виготовлення хлібобулочних й макаронних виробів, так і як поліпшувач до низькоякісного борошна. Спельту цінують не лише за високі якісні показники, а й за відмінні смакові властивості. Вона використовується у хлібопекарстві, виготовленні круп, макаронів і в дитячому харчуванні.

Пшениця полба споріднена твердій пшениці. Вона більш давня за походженням, ніж спельта. Батьківщина її Близький Схід, де найдавніші археологічні знахідки її датуються 8-9 тисячоліттями до н.е.  За якістю полба перевищує спельту. З зерна полби одержують високоякісну  крупу для виготовлення каші відмінних смакових якостей, ароматну, з дієтичними властивостями, придатну для дитячого харчування.

Наразі в Україні зареєстровано такі сорти пшениці спельти  (озимої), як Зоря України та Європа, отримані Всеукраїнським науковим інститутом селекції, та сорт Евріка,  а також три сорти  пшениці полби звичайної Голіковська, Романівська, Юніка.

Вирощування і переробка обох культур процес не простий. Цим пояснюється висока вартість виробів з них.  Саме шляхом селекції можна усунути недоліки спельти та полби і при цьому зберегти їх цінні властивості.

За матеріалами ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram