До осені виробники харчової продукції мають запровадити нову систему контролю якості продуктів

Володимир Лапа Фото Держпродспоживслужби

В Україні 20 вересня завершиться другий етап впровадження системи керування безпекою харчових продуктів НАССР (аналіз ризиків і контролю критичних точок). Перші два етапи стосуються великих підприємств, а до 20 вересня 2019 року систему НАССР мають запровадити і на малих виробництвах. Наразі завершується другий етап — для виробників готової продукції, яка не містить інгредієнтів тваринного походження.

Як зазначив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа в інтерв’ю AgroPolit.com, минулого року впровадження НАССР було обов’язковим для боєнь, молокозаводів та підприємств із переробки й виробництва м’яса.

— Минулого року закінчився етап для великих підприємств, які виробляють необроблену продукцію тваринного походження. На них НАССР уже має працювати. Мається на увазі не сертифікація, а впровадження у процеси виробництва, — зазначив Володимир Лапа.


За його словами нова форма дозволяє не отримувати сертифікат, тому що це затратна процедура, а просто впровадити його в життя. Для цих підприємств це не новина, тому що здебільшого вони здійснювали реалізацію продукції не лише в Україні, а й закордоном, том більшість із них мали НАССР до впровадження вимог.

Що стосується підприємств, які працюють з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження, то навіть на великих підприємствах відсутній нормально діючий НАССР.

— До вересня ще є час, щоб впровадити НАССР. Тим більше, що на переважній більшості таких підприємств є менеджери з якості. Але там, де немає чи недостатньо кваліфікації, бізнесу потрібно працювати із консультантами. Якщо процеси не налагоджені, це означатиме, що НАССР немає. У такому разі є ризик потрапляння небезпечної продукції, — резюмував керівник Держпродспоживслужби.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram