За останні п’ять років, з 2013 по 2017 рік, найвищий прибуток серед усіх базових зернових культур, які вирощують в Україні, давав рис, який приносив у середньому 7,069 тис. грн на один гектар площі, повідомив перший заступник міністра аграрної політики Максим Мартинюк.
На другому місці серед найприбутковіших сільськогосподарських культур стала кукурудза на зерно, прибутки від якої становлять 3,625 тис. грн/га. На третьому місці опинилась гречка із середнім показником 2,627 тис. грн/га.
— Цікаво, що пшениця, яка неформально має статус головної культури в АПК, впродовж п’яти років генерувала в середньому 2,275 тис. грн прибутку з гектара, тобто перебуває на 4-му місці рейтингу, — зазначив Мартинюк.
Далі йдуть горох (2,138 тис. грн/га), ячмінь (1,619 тис. грн/га), овес (0,877 тис. грн/га), просо (0,849 тис. грн/га), жито (0,615 тис. грн/га) сорго (0,506 тис. грн/га).
— Загалом, якщо поглянути на структуру посівних площ, то ми бачимо здебільшого пропорційний розподіл відносно до прибутковості. На перший погляд, своїм життям, відірваним від економічної реальності, живе сегмент гречки, однак це пояснюється екстремальними стрибками рентабельності рік від року та відповідним збільшенням/скороченням посівних площ (до речі, середній рівень рентабельності цієї культури за 5 років — карколомні 51,7%), — зауважив зам міністра.
При цьому Мартинюк зазначив, що приклад вихідних даних для розрахунку щодо культури-лідера рису був такий: урожайність рису — 56,1 ц/га, повна собівартість 1 тонни — 3790 грн, повна собівартість 1 га — 13800 грн, ціна 1 тонни — 5706 грн, рентабельність — 49,5%. При цьому в розрахунках бралися середні дані за 5 років.