Міжнародна науково-дослідницька компанія Corteva Agriscience реалізувала в Україні пілотний проєкт із запилення полів за допомогою джмелів, де вирощуються батьківські лінії насіння соняшнику. Ця ініціатива забезпечує генетичну чистоту насіння, сприяє значному зростанню врожайності та підтримує біорізноманіття регіону. Про це повідомляє пресслужба компанії.

З метою отримання насіння, яке максимально відповідає якісним характеристикам, закладеним дослідниками, необхідно, щоб запилення відбувалося від суворо визначених ліній соняшнику. В Україні більш як 6 млн га засіяні соняшником, і дотримання просторової ізоляції є часто неможливим.

NB: Порівняно із традиційним запиленням бджолами, які літають в радіусі 3-4 кілометри, що підвищує ризик перехресного запилення, джмелі працюють в межах до одного кілометра, тож насіння з полів, які вони запилюють, вважається генетично бездоганним.

Для проєкту, який реалізувала компанія Corteva Agriscience для своїх виробничих потреб, джмелі на поля були доставлені безпосередньо з інкубаторів, тому була повністю виключена небезпека забруднення пилком товарного соняшнику, як це іноді трапляється із бджолами, яких часто перевозять з поля на поле.

Постачальник джмелів на поля Corteva Agriscience нідерландська компанія Koppert, яка цього року поставила компанії 150 вуликів із джмелями. Всього цими комахами було оброблено 29 гектарів полів у Київській області.

— Пілотний проєкт продемонстрував, що в результаті запилення поля за допомогою джмелів, порівняно з полями, які додатково не запилювались, врожайність зростає на 70%, порівняно з полями, які запилювали бджолами, на 30% зростає вихід готового для реалізації насіння, — розповідає Андрій Кузьменко, польовий менеджер насіннєвого виробництва «Стасі Насіння» компанії Corteva Agriscience. — Джмелі працюють дуже старанно: якщо бджола сіла на квітку та й полетіла, то джміль працюватиме над нею протягом 2-3 хвилин, а отже насіння буде більш наповнене та тяжке. Крім того, джмелі більш рано починають працювати та пізно закінчують, встигаючи обробити багато квіток.

Додатковою перевагою від запилення за допомогою джмелів є підтримка біорізноманіття регіону, що відповідає Цілям сталого розвитку Corteva 2030, яких компанія дотримується у своїй діяльності. Компанія прагне до створення, відновлення та збереження найкращого середовища проживання для запилювачів в гармонії з можливістю виробляти доступні і різноманітні продукти харчування, яке задовольняють потреби зростаючого світу.

— Якщо бджоли залишаються з господарем після кінця сезону, то джмелі відлітають на зимівлю в найближчі ліси, що поліпшує екологічний стан навколишнього середовища, сприяє покращенню біологічного різноманіття та й підтримує екосистему в кращому стані, — говорить Кузьменко. — Одна третина світового виробництва продуктів харчування залежить від запилювачів, і як компанія, прихильна тим, хто виробляє і тим, хто споживає, їх захист є пріоритетом для Corteva Agriscience.

Оцінивши переваги запилення батьківських ліній джмелями, фахівці Corteva Agriscience розглядають подальшу можливість продовження проєкту для обробки 10-15% відсотках полів, де існує великий ризик перехресного запилення.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram