Викиди парникових газів у Європейському Союзі впали більш ніж на 20% з 1990 року. Цього вдалося досягти виключно завдяки суттєвому зменшенню так званого кліматичного сліду на одиницю продукції, адже за останні 30 років у країнах ЄС постійно збільшуються обсяги виробництва, зокрема, сільськогосподарського.

Загалом, зниження парникових викидів при інтенсивному нарощуванні виробництва – це позитивний досвід, однак основне зменшення у ЄС відбулася до 2010 року, відтоді – показники стагнують. Для досягнення ж амбітних кліматичних цілей Євросоюзу до 2030 року скорочення викидів на щонайменше на 55% необхідне подальше зменшення парникових викидів. У Європейській Комісії (ЄК) прозвітували про вплив Спільної сільськогосподарської політики ЄС на пом’якшення наслідків кліматичних змін.

NB: Спільна сільськогосподарська політика (ССП) це одна з найважливіших і найвитратніших сфер діяльності ЄС вона забирає понад 40% бюджету Євросоюзу. Головні її завдання забезпечити фермерам прийнятний рівень життя, а споживачам якісні харчові продукти за справедливими цінами. Створення програми проголошено ще у 1957 році, за час функціонування вона зазнавала змін і реформ. Сьогодні вона функціонує у реформованому на початку 2000-х років вигляді. До головних засад ССП входить, зокрема, акцент на безпеку харчових продуктів, розвиток села та збереження довкілля, заохочення сільгоспвиробників дотримуватись харчових та екологічних норм.

У Європейській Комісії вважають, що Спільна аграрна політика сприяє зменшенню викидів парникових газів. У Звіті про оцінку впливу САП на зміну клімату та викиди парникових газів йдеться про те, що позитивний результат досягається головним чином через втримання існуючих запасів вуглецю, зокрема, завдяки підтримці постійних пасовищ. Єврокомісари також зазначають, що сьогодні є можливості для подальшого збільшення зберігання вуглецю в ґрунтах країн ЄС.

Щодо адаптації до кліматичних змін вона відбувається в основному через підтримку різноманітності сільськогосподарських культур та систем землеробства, зменшення ерозії ґрунту та покращення стійкості ґрунтів до повеней. У Єврокомісії вважають, що ще більша цілеспрямованість на підтримку Спільної аграрної політики сприятиме підвищенню ефективності адаптації до кліматичних змін. Зокрема, наголошують на важливості інвестицій у різноманіття сільськогосподарський культур та систем сталого землеробства.

Одним з висновків доповіді єврокомісарів є те, що зменшення викидів загалом простіше досягти у рослинництві, аніж у тваринництві. Однак слід зважати на те, що тваринники управляють значними земельними ділянками – пасовищами, тому їхня роль у зменшенні вуглецевого сліду одна з ключових.

На фермах з інтенсивним землеробством у рамках Спільної аграрної політики зафіксували нижчі результати скорочення парникових викидів, порівняно з підприємствами аграріїв, які працюють за удосконаленою системою землеробства, вкладаючи ресурси у поліпшення управління землями. Останні, на думку експертів Єврокомісії, на покращення кліматичної ситуації впливають завдяки трьом  ключовими векторами:

  • органічне землеробство;
  • вирощування сільськогосподарських культур, які фіксують азот (наприклад, люцерни і сої);
  • озеленення та стале виробництво.

Щодо регіонів зі складними природними умовами у Єврокомісії немає однозначного висновку. З одного боку, експерти говорять про важливість підтримки таких територій для убезпечення від покинутих земель та втрати луків. З іншого зазначають, що підтримка таких територій не гарантує позитивного впливу на пом’якшення наслідків зміни клімату, оскільки це залежить від конкретної практики фермерів.

Звіт ЄК встановив, що заходи Спільної сільськогосподарської політики ЄС загалом є узгодженими з точки зору кліматичних дій, і відповідають іншій політиці ЄС щодо зміни клімату.

Наталія КУЗЬО

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram